Menü

Fekete tea jótékony hatásai

Tartózkodsz a kávétól, de eleged van belőle, hogy reggelente zombiként botorkálsz? A fekete tea a barátod! Ízletes, egészséges és még élénkítő hatású is. Már csak az okozhat némi fejtörést, hogy melyiket válaszd.

Amire figyelnünk kell

Mivel a fekete tea csersavat tartalmaz, éhgyomorra kevésbé ajánlott fogyasztani.

Annak ellenére, hogy a csersav nyugtatólag hat a szervezetben lejátszódó folyamatokra, hosszútávon gyomorpanaszokat okozhat és más nem kívánt folyamatokat generál, ha rendszeresen kora reggel, evés előtt szürcsöljük el.

Pozitív hatásai

Gazdag antioxidánsokban

Biztosan hallottál már arról, hogy az antioxidánsok mennyire fontosak a szervezetünknek. Van egy jó hírem, a fekete tea bővelkedik bennük. A teában lévő antioxidánsok megvédik a DNS-ed az alkohol, cigaretta vagy egyéb mérgező anyagok okozta károsodásoktól és különbözőek, mint például a gyümölcsökben vagy a zöldségekben megtalálható antioxidáns típus.

Megvédi a szívedet

Tudtad, hogy a tea fogyasztása csökkenti a stroke-nak az esélyét? Kutatások bizonyítják, hogy napi 3 csésze fekete vagy zöld tea 21%-al csökkentheti a stroke esélyét azokhoz képest, akik csak napi egy csésze teát fogyasztanak.

Hajápolás

A fekete tea hajra is jó, mert a benne lévő koffein blokkolja a DHT hormont, amely a hajhullásért felelős. Tehát a fekete tea fogyasztása fel tudja gyorsítani a hajnövesztést és le tudja lassítani a hajhullást. Ha a hajadra permetezed a fekete teát, akkor az fokozza annak ragyogását és színét. Körülbelül 20 percig kell fennhagyni a teát a hajadon, majd azt a szokásos samponoddal mosd le. Az eredményen te magad is meg fogsz lepődni!

Boldogság faktor

Egy tökéletes csésze tea mindig meg fog mosolyogtatni és meg fog nyugtatni.

A lista elolvasása után most már nyilvánvalónak kell lennie, hogy miért rendkívül hasznos a testnek és az elmének a fekete tea fogyasztása.

Csökkenti a stressz hormonok kialakulását

L-tannin és koffein gátolja a kortoziol nevű stressz hormon kialakulását. Ezzel segítve a napi stressz kezelését.

Fekete tea elkészítése

Ahogyan a többség neki áll a tea készítéshez:

Feltesszük a vizet forrni a forralóba majd belekanalazzuk, egy teáskanál fekete tea füvet a teáskannába majd jól nyakon öntjük a lobogó vízzel. Nyomogatjuk kicsit a telefonunk, majd leszűrjük a teát.

Ezzel szemben, hogyan készítik a profik:

A vizet felforraljuk. Amikor elérte a tea fok a 100 fokot a kannába teszünk 3 g szálas teát. Majd óvatosan ráöntjük a 2 deciliter forró vizet. 3- 5 perc áztatás után leszűrjük a kész teát.

Tea áztatás:

Mivel a tea ázási idejét az összetevők befolyásolják, így erről mindig tájékozódj a csomagoláson. Viszont irányadó szám lehet a 3 perc.

Fontos tudnivalók! Kerüljük a fém szűrőket, fém csészéket. Törekedjünk a porcelán vagy üveg használatára.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!