Menü

Fekete tea jótékony hatásai

Tartózkodsz a kávétól, de eleged van belőle, hogy reggelente zombiként botorkálsz? A fekete tea a barátod! Ízletes, egészséges és még élénkítő hatású is. Már csak az okozhat némi fejtörést, hogy melyiket válaszd.

Amire figyelnünk kell

Mivel a fekete tea csersavat tartalmaz, éhgyomorra kevésbé ajánlott fogyasztani.

Annak ellenére, hogy a csersav nyugtatólag hat a szervezetben lejátszódó folyamatokra, hosszútávon gyomorpanaszokat okozhat és más nem kívánt folyamatokat generál, ha rendszeresen kora reggel, evés előtt szürcsöljük el.

Pozitív hatásai

Gazdag antioxidánsokban

Biztosan hallottál már arról, hogy az antioxidánsok mennyire fontosak a szervezetünknek. Van egy jó hírem, a fekete tea bővelkedik bennük. A teában lévő antioxidánsok megvédik a DNS-ed az alkohol, cigaretta vagy egyéb mérgező anyagok okozta károsodásoktól és különbözőek, mint például a gyümölcsökben vagy a zöldségekben megtalálható antioxidáns típus.

Megvédi a szívedet

Tudtad, hogy a tea fogyasztása csökkenti a stroke-nak az esélyét? Kutatások bizonyítják, hogy napi 3 csésze fekete vagy zöld tea 21%-al csökkentheti a stroke esélyét azokhoz képest, akik csak napi egy csésze teát fogyasztanak.

Hajápolás

A fekete tea hajra is jó, mert a benne lévő koffein blokkolja a DHT hormont, amely a hajhullásért felelős. Tehát a fekete tea fogyasztása fel tudja gyorsítani a hajnövesztést és le tudja lassítani a hajhullást. Ha a hajadra permetezed a fekete teát, akkor az fokozza annak ragyogását és színét. Körülbelül 20 percig kell fennhagyni a teát a hajadon, majd azt a szokásos samponoddal mosd le. Az eredményen te magad is meg fogsz lepődni!

Boldogság faktor

Egy tökéletes csésze tea mindig meg fog mosolyogtatni és meg fog nyugtatni.

A lista elolvasása után most már nyilvánvalónak kell lennie, hogy miért rendkívül hasznos a testnek és az elmének a fekete tea fogyasztása.

Csökkenti a stressz hormonok kialakulását

L-tannin és koffein gátolja a kortoziol nevű stressz hormon kialakulását. Ezzel segítve a napi stressz kezelését.

Fekete tea elkészítése

Ahogyan a többség neki áll a tea készítéshez:

Feltesszük a vizet forrni a forralóba majd belekanalazzuk, egy teáskanál fekete tea füvet a teáskannába majd jól nyakon öntjük a lobogó vízzel. Nyomogatjuk kicsit a telefonunk, majd leszűrjük a teát.

Ezzel szemben, hogyan készítik a profik:

A vizet felforraljuk. Amikor elérte a tea fok a 100 fokot a kannába teszünk 3 g szálas teát. Majd óvatosan ráöntjük a 2 deciliter forró vizet. 3- 5 perc áztatás után leszűrjük a kész teát.

Tea áztatás:

Mivel a tea ázási idejét az összetevők befolyásolják, így erről mindig tájékozódj a csomagoláson. Viszont irányadó szám lehet a 3 perc.

Fontos tudnivalók! Kerüljük a fém szűrőket, fém csészéket. Törekedjünk a porcelán vagy üveg használatára.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.