Egy közel-keleti fűszerkülönlegesség: a cserző szumák
- Dátum: 2019.08.31., 03:42
- Sipos Zsófia
- cserző szumák, garam masala, gasztronómia, izraeli konyha, konyha, Közel-Kelet, különlegesség, Yotam Ottolenghi
A Közel-Kelet kultúrájának minden szeglete titokzatos, számomra mégis a gasztronómia az, ami a legtöbb fűszeres titkot rejti.
A cserző szumák görög, török és közel-keleti területeken előszeretettel használt fűszer, amit a cserszömörce gyümölcséből állítanak elő. A szömörce fa mostoha olyan körülmények között is termékeny tud maradni, amelyek a Közel-Keleten találhatók, de megél Olaszország és Szicíliában is.
Már az ókori rómaiak is használták hús, és zöldségből készült ételeik ízesítésére. A szumákot nem csak önmagában, hanem olívaolajjal összekeverve is felhasználták a konyhában, mártásként. A cserző szumák az izraeli konyhában is megtalálható, a fűszerkeverék garam masala egyik alapja. Az alább található recept egyik hozzávalóját is a szumák vagy garam masala teszi ki. Ez a könnyed, mégis tápláló spenótsaláta vacsorának tökéletes, Yotam Ottolenghi receptje alapján készül el.
Hozzávalói:
1 evőkanál fehérborecet (almaecettel is kiváló)
1 kisebb lilahagyma
100 g datolya négy részre szeletelve
2 evőkanál olívaolaj
2 kis pita (vékony barna magvas kenyér és alkalmazható)
1 maráknyi mandula, vagy dió
2 teáskanál szumák (vagy gamar masala fűszerkeverék)
½ teáskanál chili por
150 g bébispenót alaposan megmosva
2 evőkanál citromlé
A lilahagymát felszeletelve, a datolyával összekeverve és a fehérborecettel megöntözve és egy csipet sóval mesózva. 20 percig állni hagyjuk. Eközben az apróra vágott mandulát, a pitát 2 evőkanál melegített olívaolajban 5-6 percig megpirítjuk. Miután levesszük a tűzről a pirított pitát és mandulát, összekeverjük a szumákkal, chili porral és egy kis sóval. Helyezzük egy nagy tálba a spenót levelek és keverjük hozzá a fűszerezett pitát és mandulát, majd ízesítsük még citromlével, olívaolajjal és sóval.
Rögtön fogyasztható.
A garam masala pác formájában is kapható, és különleges ízével az egyszerűbb csirkehúst is titokzatosan izgalmassá teszi. A húsételek mellett a tejtermékeket is remekül ízesíti, bátran fűszerezzünk grillételek elkészítésénél is szumákkal, legyen szó sajtról vagy bármilyen zöldségről.
Sipos Zsófia
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.