Menü

Egy közel-keleti fűszerkülönlegesség: a cserző szumák

A Közel-Kelet kultúrájának minden szeglete titokzatos, számomra mégis a gasztronómia az, ami a legtöbb fűszeres titkot rejti.

A cserző szumák görög, török és közel-keleti területeken előszeretettel használt fűszer, amit a cserszömörce gyümölcséből állítanak elő. A szömörce fa mostoha olyan körülmények között is termékeny tud maradni, amelyek a Közel-Keleten találhatók, de megél Olaszország és Szicíliában is.

Már az ókori rómaiak is használták hús, és zöldségből készült ételeik ízesítésére. A szumákot nem csak önmagában, hanem olívaolajjal összekeverve is felhasználták a konyhában, mártásként. A cserző szumák az izraeli konyhában is megtalálható, a fűszerkeverék garam masala egyik alapja. Az alább található recept egyik hozzávalóját is a szumák vagy garam masala teszi ki. Ez a könnyed, mégis tápláló spenótsaláta vacsorának tökéletes, Yotam Ottolenghi receptje alapján készül el.

Hozzávalói:

1 evőkanál fehérborecet (almaecettel is kiváló)

1 kisebb lilahagyma

100 g datolya négy részre szeletelve

2 evőkanál olívaolaj

2 kis pita (vékony barna magvas kenyér és alkalmazható)

1 maráknyi mandula, vagy dió

2 teáskanál szumák (vagy gamar masala fűszerkeverék)

½ teáskanál chili por

150 g bébispenót alaposan megmosva

2 evőkanál citromlé

A lilahagymát felszeletelve, a datolyával összekeverve és a fehérborecettel megöntözve és egy csipet sóval mesózva. 20 percig állni hagyjuk. Eközben az apróra vágott mandulát, a pitát 2 evőkanál melegített olívaolajban 5-6 percig megpirítjuk. Miután levesszük a tűzről a pirított pitát és mandulát, összekeverjük a szumákkal, chili porral és egy kis sóval. Helyezzük egy nagy tálba a spenót levelek és keverjük hozzá a fűszerezett pitát és mandulát, majd ízesítsük még citromlével, olívaolajjal és sóval.

Rögtön fogyasztható.

A garam masala pác formájában is kapható, és különleges ízével az egyszerűbb csirkehúst is titokzatosan izgalmassá teszi. A húsételek mellett a tejtermékeket is remekül ízesíti, bátran fűszerezzünk grillételek elkészítésénél is szumákkal, legyen szó sajtról vagy bármilyen zöldségről.

Sipos Zsófia

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.