Menü

Észrevétlen diéta

A témát az örök probléma adta. „Hogyan vegyem rá a családot az életmódváltásra?” Erre azt szoktam kérdezni: „muszáj tudniuk, hogy diétáznak?” Kerültél már összetűzésbe családtagoddal az életmódod kapcsán? Ha igen, érdemes elolvasnod ötleteinket.

Nem azt mondom, hogy csapjuk be őket. Természetesen nem, de apró trükkökkel észrevétlen be lehet csempészni egy-két diétás trükköt a hagyományos ízvilágba úgy, hogy ne tűnjön fel még a legkritikusabb családtagoknak sem. Vagy mire feltűnik, már megették.

Amikor anyukám zabpelyhes fasírtot készít, zsírszegény pulykadarálthússal, áztatott zabpehellyel, bő zsiradék helyett sütőben sütve, kevés kókuszolajjal vagy olívaolajjal lepermetezve, akkor még az is meg szokta nyalni utána mind a tíz ujját, aki nem tudja, hogy ez nem a bő zsírban sült, zsíros és paníros változat és fogalma sincs, hogy diétázik. Ez pedig csak egyetlen példa. Idősebb családtagoknál, kritikus férjeknél, rossz evő gyerekeknél nem egyszerű bevezetni az új szokásokat, de van néhány olyan trükk, amivel ezt nem feltétlen veszik észre.

Diétás hóbortjaink esetében a forgatókönyv mindig ugyanaz: csendben megvárják, amíg túlesünk rajta és visszatérünk az addigi étkezéshez. Ezzel az életmódváltással azonban ők is csatlakoznak az egészséges életmódhoz és nem kampányszerű étkezésekről van szó, hanem élethosszig tartható és kényelmes, szerethető étkezési szokásokról.

Nagyon sok ételt meg lehet reformálni. Szinte mindent. Nagyon kevés kivétel, van, a legtöbb étel jól változtatható alakbarát verzióra. Én elsőként a sütikkel próbálkoztam, mivel nagyon édesszájú vagyok. Ha eszik belőle a banda, jó, ha nem, legfeljebb több marad nekem.

A reform édességek alapszabályai, hogy cukor helyett természetes édesítőt használok, például nyírfacukrot, vagy sok esetben gyümölccsel édesítek, például egy érett banánnal. Az elsőre szélsőségesnek számító diétás lisztek vagy kényes maglisztek helyett használjunk zablisztet az ételeinkhez. Szinte mindenhez jó és finom. Tehéntej helyett kókusztejet, mandulatejet használjunk. Cukros csokoládék és lekvárok helyett cukor nélküli élelmiszerekkel oldjuk meg a helyettesítést, kapható nagyon finom cukormentes csoki és diétás lekvár is.

Fő fogások elkészítésekor is apró változtatásokkal kell kezdeni. Több zöldséget készítsünk köretnek, több krémlevest! Gyümölcsleveseket kókusztejjel turmixoljuk, kókusztejszínnel készítsük. A fasírtot szírszegény hússal, zabpehellyel állítsuk össze, süssünk zöldségfasírtokat sárgarépából, karfiolból. Gabonafélék esetén teljes kiőrlésű vagy wellness kenyeret, magvas pékárut vásároljunk, rozskenyér vagy tönkölybúzából készült kenyérféle kerüljön a kosarunkba. Kiváló kenyérpótló az extrudált kenyér vagy puffasztott rizs.

Az egyik kedvenc trükköm, ha túl sok gyümölcs megmaradt, s a család finnyásabb tagjai már nem kívánják túlérett formában, akkor turmixot készítek nekik, gyakran hatalmas mennyiségű gyümölcsital készül így el és még engem is meglep, hogy milyen gyorsan felhajtják ezeket a nedűket. A páromnak shakerbe öntöm, hűtőbe teszem és hidegen nagyon szívesen fogadja ezeket a kissé csúnyácska, túlérett, többnapja a konyhapulton érlelődő megbarnult barackokat, banánokat. Tej helyett gyümölcslével, vagy cukormentes szörppel öntöm fel gyakran a gyümölcsöket és így még az sem baj, ha azonnal nem fogyasztja el a munkahelyén és nem tudja hűteni.

A fenti ötletek és trükkök mind olyan praktikus tanácsok, amelyek segítenek abban, hogy mialatt tartani tudjuk a diétánkat, a család számára is bevezessük a reform falatokat, úgy, hogy ne legyen sokkoló élmény az életmódváltás. Egyetlen apró megjegyzés így a végére: miután a párunk felhajtott egy majdnem egy literes gyümölcs shaket, lehetőleg ne küldjük azonnal postára, boltba vagy ügyet intézni, mert könnyen előfordulhat, hogy futva érkezik haza…

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.