Menü

A saláta nélkülözhetetlen tápanyagokban gazdag forrásunk

A salátalevél a legtöbb növényi ételhez hasonlóan igen jó antioxidáns hatással bír, habár ezen tulajdonsága elmarad a paprika vagy a brokkoli antioxidáns védelmétől. Azt is kimutatták, hogy három napos hűtőben való tárolás oly mértékben csökkenti a benne lévő hasznos anyagok mennyiségét, hogy lényegében nem képes növelni a szervezet antioxidáns védelmét. Ennek alapján mindenképpen érdemes frissen szedett salátát fogyasztani. Fel kell hívni a figyelmet azonban, hogy a jégsaláta antioxidáns hatóanyag-tartalma csupán töredéke a zöld vagy vörös levelű változatának.

A saláta igen gazdag A- és K-vitaminban, melyek számos alapvető élettani folyamatért felelősek. Az A-vitamin igen erős antioxidáns hatású vegyület, a salátából való felszívódását olajos öntetek nagymértékben fokozzák. Kimutatták, hogy az olajos öntet nélkül fogyasztott salátából az A-vitamin hasznosulása minimális vagy akár egyáltalán nem szívódik fel.

Egy könnyű salátát hamar hizlalóvá tehetünk. Van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni salátáink elkészítésekor. Lényeges, hogy egy kanál növényi olajnál többet ne használjunk. A boltban megvásárolható saláta öntetek magas energiatartalommal rendelkeznek, emiatt jobb kerülni őket. A mai ember a holnaputáni életformát akarja összeegyeztetni a tegnapelőtti táplálkozási szokásokkal" , mondotta egy neves német táplálkozáskutató, s megállapítása nem csupán a salátafogyasztásunkra helytálló. A termelőtől a fogyasztóig vezető úton gyakran túl sok tápanyag megy veszendőbe, holott olyannyira fontos volna a salátaféléket egészséges táplálkozásunk részévé tenni.

A ballasztanyagok az egészséges béltevékenységet előmozdító természetes növényi rostok. A gabonafélékből előállított termékek mellett a saláta a legfontosabb ballasztanyag-szállító. A jégsalátával kezdődött a saláták hazai karrierje, mivel ez viszonylag sokáig eltartható, semleges, könnyen ízesíthető. A mára már kimondottan népszerű konyhakész, csomagolt salátakeverékeket a svájci Eisberg cég kezdte bevezetni a hazai piacra – a salátafogyasztás azóta robbanásszerűen megnőtt, az ismert és kedvelt salátafélék száma ma már tucatnyi. A védőgázas csomagolásban 7 napig állnak el a friss alapanyagokból készült saláták, természetesen tartósítószerek nélkül.

Egyre nyitottabbak vagyunk a különlegesebb, változatos alakú, színű és ízű salátákra, a termelők is szívesen kísérleteznek az új fajtákkal, a zsenge bébi levelekkel, korábban szinte ismeretlen madársalátával, rukkolával, rügy salátákkal.

Szerző:Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!