Menü

Aranyozott steak és fehérgyöngy albínó kaviár

Egy török szakács 24 karátos arannyal bevont steaket tálal fel azoknak, akik hajlandók kifizetni érte a 340 dollárt, vagyis körülbelül 100 ezer forintot, dobta fel ma reggel az egyik hírkereső oldal. Van, akinek már a libamáj és a lazac is a megfizethetetlen prémium kategória, azonban vannak ezektől is különlegesebb és drágább ételek a világon, amelynek ha meglátjuk az árát, elakad a szavunk a döbbenettől. Az ázsiai országokban egy gombafajta annyira ritka, hogy kilója eléri a 600 dollárt, körülbelül 153 ezer forintnak felel meg, de létezik fecskefészekleves is, melynek kilónkénti ára 3000 dollár, azaz mintegy 768 ezer forint. A világ legdrágább kávéja Indonéziából ered és kilója akár 1200 dollár is lehet, ami átszámítva 307 ezer forint.

A nedű egyik fő érdekessége mellesleg, hogy a cibetmacska ürülékéből kikapirgált kávészemekből előállított ital.

A fekete csirke igen ritka baromfifajta, darabja 200 dollár (51 ezer forint) körül mozog.

A Magyarországon is kapható sáfrányról eddig is tudtuk, hogy aranyárban mérik, 400-1000 dollár, azaz mintegy 102-256 ezer forint között mozog az ára. Tényként mondhatjuk, hogy a történelem során volt, amikor drágább volt, mint az arany.

A fehér szarvasgomba, a szárított ibériai sonka és a japán Wagyu steak is a világ legdrágább ételei közé tartozik, ahogy a svédországi jávorszarvas sajt is, mely a világ legdrágább sajtja. Egy kiló 1074 dollárba, azaz körülbelül 275 ezer forintba kerül.

A világ legértékesebb sushiját egy Fülöp-szigeteki szakács találta ki, mely 24 karátos aranylevelekbe csomagolt a hal, amit kaviárral tálalnak, gyöngyökkel és gyémánttal tálalva. Öt darab ebből a sushiból 550 ezer forintba kerül.

A pizzarajongóknak érdekesség, hogy a világ legköltségesebb ételei között van egy olyan pizza, ami már közel 3 és fél millió forintba kerül. A mindössze 20 cm átmérőjű pizza 72 órán keresztül készül és méregdrága konyak, valamint pezsgő jár hozzá.

Ha pedig nem laktunk volna jól ezekkel a „kétfalatnyi” ételekkel, nos drága desszertek között is válogathatunk. A hétmillió forintos összeget egy olyan édességért kérik el, mely valójában egy forró csoki. A világ leg borsosabb árú kortyai ebből milliókba kerülnek és a 14 legritkább kakaóbab keverékéből készül, valamint ehető aranyból. Az édességhez gyémánt karkötőt és méregdrága kanalat is szervíroznak, így már némileg érthet a horribilis luxusár.

A szinte megfizethetetlen árú ételek sora ezzel egyáltalán nem ér véget, számtalan luxusfogás szerepel a világ legdrágább étlapjain, áruknál sokszor csak elkészítésük, alapanyagaik és összetevőik sora meghökkentőbb.

A különleges és drága ételek bizonyára igazi gasztronómiai látványosságok, azonban nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy eközben emberek milliói küzdenek éhínséggel vagy a betevő falatok megszerzésével.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen

A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.