Menü

Bohócdoktorok

Mindenki rosszul éli meg, ha kórházba kerül. Természetes, hogy nehezen viseljük a kórházi létet és a betegségeket, orvosi kezeléseket, de a gyomrom összeszorul, és a szívem megszakad, amikor kisgyerekek kerülnek kórházba, s netán maradnak ott, a szüleik nélkül. Volt az én fiam is nagyon beteg, voltunk hetekig a gyerekosztályon és akkor szembesültem vele, hogy mennyi apróság fekszik ezekben a szobákban anyukájukkal (vagy sajnos anyukájuk nélkül) és milyen borzasztóan lassan telik az idő.

Amikor a sárga csekk a postaládámba került, mellyel bohócdoktorokat lehetett támogatni, bevallom, talán elsőre félredobtam volna, ha nem érint meg személyesen is a dolog. Ugyan még nem találkoztam a kórházi tartózkodásunk alatt bohócdoktorokkal, de részemről nem volt kérdés a segítség és az adomány, a mai napig támogatom a bohócok semmiképp sem alábecsülendő munkáját, nagyon nagy szükség van rájuk!

Kik azok a bohócdoktorok? A bohócdokik a nevetés specialistái. Nemes küldetésük, hogy felvidítsák a kórházban fekvő beteg gyerekeket, hiszen jól tudjuk: a nevetés gyógyít. Egy betegség, kórházban tartózkodás vagy egy fájdalmas beavatkozás gyakran próbára teszi a gyerekek, és a felnőttek lelki erejét. A humor és a nevetés éppen ezekben a helyzetekben tud segíteni. A nevetés enyhíti a félelmet, a fájdalmat és szomorúságot. Nemcsak a szülők és orvosok megfigyelése ez, de szakemberek állítják és ezt tudományos kutatásokkal is alátámasztják, hogy a nevetés és a vidámság nagymértékben segíti a betegek gyógyulását.

A bohócdoktorok nemcsak a gyerekeken segítenek, hanem sokan közülük időseket is meglátogatnak kórházakban, valamint idősek otthonában. Egy csepp vidámságot és gondtalanságot hoznak azoknak, akiknek erre oly nagy szükségük van. A nevetés csökkenti a feszültséget, arról nem is beszélve, hogy pozitív lelkiállapotban könnyebben elviseljük a kórházban töltött idő kellemetlenségeit, de egy oxfordi kutatás szerint még a fizikai fájdalmat is csökkenti.

A bohócdoktorok is szakemberek, képzett előadóművészek, magyar és külföldi hivatásos bohócok, művészetterapeuták, akik nevetésterápiával és művészetterápiával foglakoznak, utóbbihoz sorolhatjuk a zene-, tánc- és játékterápiát is. A művészetterápia egy mélylélektani terápiás folyamat, mely segít a mélyen rejlő pszichés tartalmakat érzelmileg átélni, feldolgozni. A bohócok a gyermekkórházakban a beteg gyermekek felvidítására zenélnek, énekelnek, báboznak, zsonglőrködnek, bűvészkednek, ezzel csempészve nevetést és vidámságot a kórtermekbe, illetve idősek otthonába.

Számtalan támogatási és adományozási lehetőség van arra, hogy segítsük őket, de jelentkezhetünk akár önkéntesnek is, s ha a cikkem hatására csak hárman postára adják sárga csekküket, vagy rákattintanak az oldalukra, érdeklődnek tevékenységük felől, már nagyon örülök, hogy erről írtam.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.