Menü

Az álhírek kiszűrése, szelektálása

Pszichológiai háttere

Mivel az agyunknak gyerekkorunkban és felnőttként egyaránt szüksége van olyan megerősítő információkra, amelyeket a saját hiedelmeinkkel, korábbi tapasztalatainkkal tud azonosítani, ezért könnyű igaznak vélni az álhíreket, ha azok hasonlítanak saját elképzeléseinkhez. Hiába , ha megszólítja az érzelmeinket, sokkal kevésbé tudunk racionálisan gondolkodni a témáról. A nyomtatott sajtó korában, sőt még előtte is léteztek pontatlanságból vagy hatalmi, anyagi motivációból elkövetett téves információközlések, viszont mivel a sajtó nagy része gondosan szerkesztett volt az internet megjelenése előtt, egy-egy kiugró példától eltekintve a demokratikus országokban alapvetően minden szerkesztőség gondosan odafigyelt arra, hogy mit jelentet meg, alaposan leellenőrizve forrásait.

Hamis hírek

Mivel manapság sok időt töltünk a számítógép képernyője előtt és az okostelefonjaink társaságában, az elsődleges hírszerzési forrásunk az internet lett. Az elmúlt nagyjából tíz évben ráadásul már nemcsak a hírportálokról tájékozódunk, hanem a különféle közösségi média felületekről ,itthon főként a Facebookról . Az óriási információ áradatba könnyű becsempészni, ami beleolvad a hiteles tartalmak közé. A légből kapott információk sajnos a sajtó működését is rombolják, ami rengeteg problémát okoz. Emellett pedig a legfontosabb, hogy az emberi kapcsolatainkra is kihatnak, viták forrásává válhatnak.

Védekezés az álhírekkel szemben

- Legyetek nagyon figyelmesek!

- Ne higgyetek el mindent, amit láttok!

- Keressetek megbízható forrásokat és ragaszkodjatok ezekhez!

- Ttudjatok különbséget tenni igaz és nem igaz között!

- Vizsgáljátok meg az adott hírt több aspektusból!

- Ne érzelmi alapon döntsetek! Sok álhír éppen az emóciókra hat!

Hírszelekciós formák

- Negativitás: Abban egészen biztosak lehetünk, hogy rossz hírekből minden napra jut egy adag. Betörés, gyilkosság, baleset, hatalmi visszaélések, törvényszegés. Kutatások szerint azért érdekli mégis olyan nagyon az embereket a negatív híráradat, mert az emberiség korai időszakától kezdve azok maradtak életben, akik időben értesültek a veszélyekről és így fel tudtak készülni azok elkerülésésre.

- Aktualitás: Legyünk mindig naprakészek! Tudjunk mindenről a megtörténésük előtt, de legkésőbb a bekövetkezés pillanatában.Olyan érzetet kelt, mintha ott lennénk az esemény sűrűjében.

- Váratlanság: Minél váratlanabb egy esemény, annál valószínűbb, hogy bekerül a vezető hírek közé.

- Normasértés: Ez a pont erősen kapcsolódik a váratlansághoz, hiszen ugyanúgy a rendet, a normát borítják fel.

- Érdekesség: Ide tartoznak azok a hírek, amelyes különleges embereket mutatnak be hétköznapi helyzetben és fordítva. Feladatuk elsősorban a szórakoztatás.

- Rekordok. Általában ezek a hírek rendelkeznek a legnagyobb pozitív töltettel.

Nem érdemes tehát mindent elhinni, ami szembejön veled. Tájékozódj több forrásból és légy nagyon résen!

Szerző: Udvari Fanni

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.