Menü

Érdekességek a grapefruitról

A magban rejlő erő

A grapefruitmag jótékony hatásait már ötezer éve is ismerték, az európai orvoslásban. Viszont húsz évvel ezelőtt egy floridai orvos fedezte fel újból, amikor arra lett figyelmes, hogy a magok az általa készített komposztban nem rohadnak el. Az azóta végzett kutatások nyomán a magból ma már kivonatot készítenek, amelyet számos dologra felhasználnak. Hatóanyagai a klinikai vizsgálatok szerint 800-féle vírus és baktérium, gomba, és bizonyos paraziták ellen is hatékonyak. Mellékhatást csak az okozhat, ha négyezerszeresen túllépi valaki a megengedett adagot. Sikeresen alkalmazzák már gyomor- és bélpanaszok esetén, torok, fogínygyulladás és a hüvelyfertőzés esetén is.

Tisztítókúra alkalmával

Hatása egyrészt a grapefruit rostok folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoznak. Továbbá képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ezért módon koleszterinszintre is kedvezően hat. A grapefruit májtisztító hatását is kiemelik, mégpedig a keserű íze miatt. Ez a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára tér és megtisztul. A citrancs hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik. Ha tisztítókúránk alkalmával grapefruitot is fogyasztunk, igyuk a gyümölcs levét. Ha nagyon savanyú, hígíthatjuk vízzel, de ne tegyünk bele cukrot, vagy mézet.

Az egyik legtöbb vizet tartalmazza a gyümölcsök közül. A grapefruitnak 92%-a vízből tevődik össze. Ha sokszor elfelejtesz inni, akkor fogyaszd minél többször ezt a Barbadosról származó finomságot!

Segít a cukorbetegség megelőzésében. Ha cukorbetegségre hajlamos vagy, bátran fogyaszd, hiszen a glikémiás indexe rendkívül alacsony! Tudósok kimutatták, hogy a grapefruit keserű ízéért felelős naringenin antioxidáns ugyanazt a hatást képes kifejteni, mint a 2-es típusú diabétesznél használt két gyógyszer (Fenofibrate és Rosiglitazone) együttese.

A sebeket hamar begyógyítja. Pattanásokra, sebekre és horzsolások borogatására is gyakran alkalmazzák a grapefruit levét a magas C- vitamin tartalmának köszönhetően, ami segít összehúzni a sebeket és csökkenti a gyulladást.

Vásárláshoz szánt ötletek

Csak olyan gyümölcsöt válassz a boltban, aminek hibátlan a külseje. Érezned kell rajta, ha megszagolod a citrusos illatot. Ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatsz belőle. Remekül illik tengeri herkentyűkhöz, szárnyasokhoz, halételek elkészítéséhez is.

Gyógyszer mellé adagolva

Meglepő módon egy pohár grapefruit lé elfogyasztása akár háromszorosára növelheti a rák kialakulásának kockázatát a szív-, koleszterin- vagy éppen fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése mellett fogyasztva! Orvosok szerint a narancs és a lime is tartalmaz hasonló anyagokat, amelyek reakcióba léphetnek számos medicinával. Kutatók szerint veszélyes lehet, ha megfázásunkat a gyógyszerek szedése mellett grapefruit fogyasztásával kúráljuk. A korábban kizárólag pozitív hatásairól ismert gyümölcs ugyanis meglepő módon akár árthat is.

Aki gyógyszermentes életet él tehát nyugodtan fogyassza, hiszen remek nap indító, üdítően hat a szervezetre, sőt az anyagcserét is felpörgeti.

Szerző: Udvari Fanni

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.