Menü

Segítség ahhoz, hogyan válasszunk bort ajándékba

Ajándék kollégának:

Vegyük figyelembe a nemét, például egy nő átlagosan szívesebben fogyaszt édesebb italt, mint egy férfi. Tehát szóba jöhet egy finom Tokaji desszertbor. A férfi kollégánknak pedig egy száraz Kékfrankost, vagy Bikavért, ezekkel nem lőhetünk félre.

Ajándékbor bulira:

Ha házibuliba megyünk, vagy csak éppen egy kis koccintásra, mielőtt a nyakunkba vennénk a várost, érdemes olyan palackkal érkeznünk, amely már üzemi hőmérsékleten van. Ilyen esetekre remek választás egy vagy több üveg habzóbor, Irsai Olivér, rozé. Nem mindig a drága bor a finom, manapság 700-800 forintért is lehet minőségi bort venni, csak jól körül kell nézni a boltokban.

Ajándék családtagoknak:

Szerencsés esetben szeretteinkkel közelebbi kapcsolatot ápolunk, ezáltal tisztában vagyunk a másik ízlésével. Tehát ha valaki a száraz bort szereti, ne sértsük meg azzal, hogy nem ilyet veszünk neki. Édes fajta esetén érdemes tudni, hogy Tokaji esetében minél több puttonyos, annál édesebb az íz világa és természetesen vele együtt egyenesen arányosan az ára is. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a borászok eladási szempontból a palack külalakjára. Határozottan jól mutat egy designos palackú bor a karácsonyi asztalon. Ha vörös húsból készül a vacsora, akkor értelem szerűen válasszunk hozzá vörös bort. Speciális ízléssel rendelkező, közelről ismert férfiaknak érdemes azt venni, amit szeretnek. Ha azonban csak annyi instrukciót kapunk: valami finom fehéret vagy vöröset: jó választás lehet egy dűlőszelektált furmint vagy egy prémium szekszárdi vörös fajtabor vagy házasítás.

Egyszeri, megismételhetetlen ajándékok:

Kerek évforduló esetén tartózkodjunk az előre gravírozott palackoktól. Ha valaki nem egész életén át portalanítandó dísznek szánja a szekrény tetejére, hanem el is fogyasztaná, az ilyen üvegek tartalmában sokszor bizony csalódni fog. Ha különleges ajándékkal szeretnénk kirukkolni, állítsunk össze egy válogatást. Ma már több kereskedőnél rendelhető erre a célra – akár gravírozható – fadoboz, amely valóban szép dísze lehet a lakásnak, és amit megtölthetünk több különböző borral, akár eltérő műfajokból. Egy dologra azonban figyeljünk, a bor legyen minőségi!

Ajándék főnöknek:

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit szeret, de garantálni akarjuk, hogy egy magas presztízsű ajándékkal lepjük meg, még mindig Villány a legjobb választás.

Érdekességek a bor kultúrájáról

A bor legősibb kultúrjavaink egyike. Nem szükséglet hozta létre, hanem az ember ambíció-világába született bele. A homo sapiens folyamatosan csiszolta azt és az alkotás vágy első jeleivel (sírkamra festmények stb.) egy időben jelent meg rendhagyó külső körülmények között zajló fogyasztása, illetve annak ábrázolása. Természetesen nem beszélhetünk a bor kizárólagosságáról - az élvezeti cikkek között. A szeszesitalok közül a Kr. előtti évezredekben a sör már elterjedt. Mégis jó néhány tudatmódosító anyag már ismert volt, például a mirha is. A bor jól kézben tartható hatásával előnyben volt a különféle bódító anyagokkal szemben. Előállítása az ókori keleten könnyen lehetséges volt.

A boroknál nagyon fontos a savtartalom. Ha nem lenne sav a borban, pont olyan íze lenne, mint egy irtó cukros szőlőlének, amitől talán a szád is összeragadna. Ha a szőlő hidegebb helyen érik, a természetes savtartalma magasabb lesz, mint a melegebb vidékeken. A hűvösebb klímán érlelt szőlők borai frissebbek és savanyúbbak egy kicsit, mint az igazán nagyon napos és meleg helyek borai.

Az olaszok évente átlagosan 74 litert isznak meg fejenként. Ez nem lehet véletlen, hiszen kiváló borvidékek vannak a napsütötte Olaszországban. A szintén boraikról híres franciák évente 45 litert fogyasztanak fejenként, utánuk pedig rögtön az ausztrálok jönnek, az ő éves 24 literükkel. A világ legmagasabb borfogyasztása az 1970-es években történt, amikor átlagosan 90 litert döntöttek magukba fejenként a portugálok egy év alatt.

A klímaváltozás sajnos igazán nagy fenyegetést jelent a borra. Egy 2006-os kutatásban megállapították, hogy ahogy emelkedik az átlag hőmérséklet a Földön, úgy a legjobb minőségű borok termelő vidékein csökken a produktivitás. 2100-ra már 20 százalékkal kevesebb bortermelő vidék lehet a világon, ha így folytatódik a melegedés.

Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy a bor egy tökéletes ajándék, akár önmagában, vagy egy meglepetés mellé. Egészségre számos pozitív hatást gyakorol és egy ünnepi vacsorát is megkoronázhat.

Szerző: Udvari Fanni

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen

A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.