Menü

Egészséges tejdesszertek?

Szeretném leszögezni, hogy az én fiaim is odavannak a krémtúróért, ahogyan gyerekkoromban mi is nagykanállal ettük. A túró rudi is örök kedvenc, a joghurtokat is nagyon szeretjük, s időnként viszek is haza ilyesmit a fiúknak - ki is kapkodják a kezemből. Kérdés, hogy vajon mennyi a mérték és valóban egészségesek ezek a tejtermékek? Merthogy fittnek és szuper egészségesnek reklámozzák őket, az biztos, ám, ha közelről megnézzük, nem éppen a diéta mintapéldányai.

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról a minap a britek, különösen az organikus és a gyerekeknek szánt joghurtok cukortartalma haladja meg az ajánlott szintet – állapította meg egy brit felmérés. Azt hiszem nem kell messze mennünk, itthon is tanulságos körülnézni a boltok polcain.

Van krémtúró a hűtőben, gyorsan megnézem mi minden van benne: túró, (igaz mindössze 50%), víz, cukor, kevés mazsola, kukoricakeményítő, még cukor, tejsavópor, cukor harmadszor is, stabilizátorok, aroma, színezék. 27 grammos szénhidráttartalmának 25 grammja tiszta cukor.

A joghurt vitathatatlanul remek fehérje-, kalcium-, jód- és B12-vitamin-forrás, ugyanakkor az is tény, hogy a gyerekeknek szánt termékek egyetlen adagja is a napi ajánlott cukorbevitelük csaknem felét tartalmazhatja.

De a rostos gyümölcslevek is döbbenetesek, nem mennek át a rostán, ha diétáról beszélünk, hiszen az összetevők között vizet, fruktóz-glükózszörpöt, cukrot, találunk. Gyümölcstartalom némelyikben elenyésző. Pedig milyen gyönyörű nagy gyümölcsök vannak a dobozon, milyen friss, érett és lédús gyümölcsök fotói csábítanak rajta! Pedig (tisztelet a kevés kivételnek) a gyümölcstartalmuk igencsak szerény, ellenben szénhidráttartalmuk majdnem teljes része tiszta cukor.

Nyilván tisztában vagyok a marketinggel a reklámok hatásaival, a gyerekeim igényeivel és mivel összhangra törekszem és nem tiltásokra, ezért alkalmanként választhatnak a tejes pultból, amit szeretnének (és legalább nem a csokis polcok felé rohannak). Arra is büszke vagyok, hogy a 82 éves dédink is megérti, hogy nem szeretnék táblás töltött csokoládét, robbanós cukorkát, kakasos nyalókát, pillecukrot és hasonlókat kapni alkalmakkor, viszont örülünk a kiló banánnak, a diónak és mogyorónak, a dédi féle zabpelyhes sütinek és olykor az ilyen tejdesszertek is beleférhetnek.

Semmi sem tilos, semelyik cukros élelmiszer sem "mérgező", egyik édességet sem kell kerülni (kivéve, ha ételérzékenység áll fenn) csak tudni kell a mértéket. Olykor inkább a natúr joghurtot választani friss gyümölccsel, cukros reggeliző pehely helyett zabkását teljes kiőrlésű zabpehellyel, hozzáadott cukor nélküli tejdesszerteket, joghurtokat, pudingokat, zsírszegény tejet vagy alacsony kalóriatartalmú növényi tejet, kefírt, sajtot, vagy cukormentes túrórudit. Végig kell nézni a kínálatot, szerencsére ma már egyre bővül a választék és gondolnak a diétázókra, cukorbetegekre, laktóz érzékenyekre és egészségesebben táplálkozókra is. Azért a dédi féle krémtúró is belefér néhanap a rengeteg mozgás és az egészséges főétkezések mellé.

Természetes görcsoldás

Az erős menstruációs görcsök ellen sokan a legegyszerűbb megoldást választják, fájdalomcsillapítót vesznek be. Sokszor valóban ez a leggyorsabb módja a görcsoldásnak, de vannak alternatív módszerek is a fájdalom csökkentésére.

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

Kevés folyadék hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.