Menü

Egészséges tejdesszertek?

Szeretném leszögezni, hogy az én fiaim is odavannak a krémtúróért, ahogyan gyerekkoromban mi is nagykanállal ettük. A túró rudi is örök kedvenc, a joghurtokat is nagyon szeretjük, s időnként viszek is haza ilyesmit a fiúknak - ki is kapkodják a kezemből. Kérdés, hogy vajon mennyi a mérték és valóban egészségesek ezek a tejtermékek? Merthogy fittnek és szuper egészségesnek reklámozzák őket, az biztos, ám, ha közelről megnézzük, nem éppen a diéta mintapéldányai.

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról a minap a britek, különösen az organikus és a gyerekeknek szánt joghurtok cukortartalma haladja meg az ajánlott szintet – állapította meg egy brit felmérés. Azt hiszem nem kell messze mennünk, itthon is tanulságos körülnézni a boltok polcain.

Van krémtúró a hűtőben, gyorsan megnézem mi minden van benne: túró, (igaz mindössze 50%), víz, cukor, kevés mazsola, kukoricakeményítő, még cukor, tejsavópor, cukor harmadszor is, stabilizátorok, aroma, színezék. 27 grammos szénhidráttartalmának 25 grammja tiszta cukor.

A joghurt vitathatatlanul remek fehérje-, kalcium-, jód- és B12-vitamin-forrás, ugyanakkor az is tény, hogy a gyerekeknek szánt termékek egyetlen adagja is a napi ajánlott cukorbevitelük csaknem felét tartalmazhatja.

De a rostos gyümölcslevek is döbbenetesek, nem mennek át a rostán, ha diétáról beszélünk, hiszen az összetevők között vizet, fruktóz-glükózszörpöt, cukrot, találunk. Gyümölcstartalom némelyikben elenyésző. Pedig milyen gyönyörű nagy gyümölcsök vannak a dobozon, milyen friss, érett és lédús gyümölcsök fotói csábítanak rajta! Pedig (tisztelet a kevés kivételnek) a gyümölcstartalmuk igencsak szerény, ellenben szénhidráttartalmuk majdnem teljes része tiszta cukor.

Nyilván tisztában vagyok a marketinggel a reklámok hatásaival, a gyerekeim igényeivel és mivel összhangra törekszem és nem tiltásokra, ezért alkalmanként választhatnak a tejes pultból, amit szeretnének (és legalább nem a csokis polcok felé rohannak). Arra is büszke vagyok, hogy a 82 éves dédink is megérti, hogy nem szeretnék táblás töltött csokoládét, robbanós cukorkát, kakasos nyalókát, pillecukrot és hasonlókat kapni alkalmakkor, viszont örülünk a kiló banánnak, a diónak és mogyorónak, a dédi féle zabpelyhes sütinek és olykor az ilyen tejdesszertek is beleférhetnek.

Semmi sem tilos, semelyik cukros élelmiszer sem "mérgező", egyik édességet sem kell kerülni (kivéve, ha ételérzékenység áll fenn) csak tudni kell a mértéket. Olykor inkább a natúr joghurtot választani friss gyümölccsel, cukros reggeliző pehely helyett zabkását teljes kiőrlésű zabpehellyel, hozzáadott cukor nélküli tejdesszerteket, joghurtokat, pudingokat, zsírszegény tejet vagy alacsony kalóriatartalmú növényi tejet, kefírt, sajtot, vagy cukormentes túrórudit. Végig kell nézni a kínálatot, szerencsére ma már egyre bővül a választék és gondolnak a diétázókra, cukorbetegekre, laktóz érzékenyekre és egészségesebben táplálkozókra is. Azért a dédi féle krémtúró is belefér néhanap a rengeteg mozgás és az egészséges főétkezések mellé.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.