Fehérjeturmixok
- Dátum: 2018.07.23., 22:03
- diéta, edzés, egészség, étkezés, étrend kiegészítés, fehérje, fehérjeturmix, fogyás, fogyasztás, hal, hús, izom, izomtömeg, izomtömeg-építés, kalória, máj, protein, proteinturmix, szénhidrát, szervezet, testépítés, testtömeg-növelés, tojás, vese
Fogyókúrázunk, diétázunk, sportolunk, az étrendünket folyamatosan változtatjuk, lemondunk egy-két dologról, és mindeközben azt gondoljuk, hogy az egészségünkön kívül a testalkatunkért is teszünk valamit. Ha pedig valaki egyszer megszállottja lesz a témának, egyre újabb dolgokat próbál ki. Napjainkban már nemcsak a férfiak, hanem a nők is egyre gyakrabban fogyasztanak proteinszeleteket és turmixokat. Sokan úgy is bevállalják ezt, hogy csupán heti egyszer edzenek, és a céljuk nem az izomépítés, csupán a fogyás. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ez így nem feltétlen hasznos. Ha valaki ugyanis nem vegetáriánus, akkor kiegészítő termékek fogyasztása nélkül is elég fehérjét visz be a szervezetébe az étkezések során.
Egy ember napi proteinszükséglete a testtömegétől függően változik. Átlagosan azt mondják, kilogrammonként egy gramm fehérjét kell bevinnünk naponta, hogy szinten tartsuk a szervezetünket. Ha valaki testépítő edzést folytat, akkor ez a mennyiség a másfélszeresére növekszik. Ha ezt valaki hús, hal, tojás elfogyasztása nélkül szeretné megtenni, proteintermékekkel is megteheti, de fontos, hogy semmiképpen se vigyen be ennél nagyobb mennyiséget naponta.

Az a tévhit sokak fejében él, hogy a fehérje nem hizlal. Ez nem igaz. A fehérjében kevesebb kalória van, mint ugyanannyi szénhidrátban vagy zsírban, de ettől függetlenül zsírrá alakulva elraktározódhat. Ez azt jelenti, hogy nagymértékű fogyasztása épp úgy káros, mint bármi másé. Mindemellett a túlzott proteinfogyasztás megterheli a veséket és a májat. A fehérjére tehát ugyanaz igaz, mint sok mindenre: van hasznos és káros következménye is a fogyasztásának. Az viszont, hogy kiegészítő turmixok vagy húsételek formájában visszük be, a fehérje szempontjából szinte mindegy. Ajánlott viszont nem zsíros, szénhidrátban gazdag ételek formájában fogyasztani.
Tehát ha kizárólag fogyni szeretnél, akkor nem a fehérje a kulcs, ha pedig izomtömeget növelnél, akkor sem biztos, hogy szükséged van turmixokra. Viszont ha mégis a fogyasztását választod, ügyelj a mennyiségekre, és mindenképp kérj tanácsot akár egy dietetikustól, akár az edződtől. Ha az ő tanácsaik szerint mozogsz és étkezel, bizonyosan nem ártasz vele az egészségednek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.