Menü

A túlpörgött kecskéknek köszönhetjük a kávét?

Több hiedelem is tartozik a kávé felfedezéséhez, de talán a legérdekesebb a kilencedik századik nyúlik vissza. Egy etióp kecskepásztor észrevette, hogy az állatai a piros bogyó fogyasztása után élénkebbek, majdhogynem táncolnak. Ezt elmesélte a helyieknek, akik közül a szerzetes a kávécserjékből készített italt kísérletképp megitatta a kecskékkel, akik aztán egész éjjel ébren maradtak. Így született meg a kávé.

A kávé elterjedésének és népszerűségéért nagyban felelős az iszlám, akik számára a vallás tiltja az alkoholt, a kávét azonban nem. Mivel a kávétól éberebbek maradnak, többet tudnak imádkozni, ezáltal közelebb érzik magukat az istenükhöz. Így nem meglepő, hogy a világ első kávéház Isztambulban nyílt 1550-es években. Európában pedig Olaszország adta az első helyet kávézónak 1645-ben. Jelenleg is megfigyelhető mindkettő kultúra kávé iránti lelkesedése.

A kávé a világ második legkelendőbb árucikke, csupán az olaj előzi meg a sorban. Ráadásul a kávé gyümölcsnek minősül, akár 15 méter magasra növő bokrokon terem, és az eljárás, amivel begyűjtik, szüretelésnek minősül.

Az instant kávét egy George Washington nevű férfi találta fel az 1900-as évek elején, azonban csupán névrokona George Washington első amerikai elnöknek. Ha pedig Amerika, akkor megemlítendő az americano eredete, mely a második világháborúig nyúlik vissza. Az akkor harcoló amerikai katonák kávéfogyasztási szokására utal, ugyanis vízzel hígították az eszpresszót, hogy ne legyen annyira erős az íze.

A Capuccino szót átvétele az olaszból a magyarba máig problémákat okoz helyesírásilag. A Magyar Helyesírási Szótár szerint fonetikusan, kapucsínó alakban kell írni, ez által elkerülhetőek az eredeti szó írásából származó helyesírási hibák.

A világtörténelem során ötször volt kávétilalom. Először Mekkában 1511-ben, mert a vezetők úgy vélték, a kávéfogyasztás a radikális gondolkodást ösztönzi. Ezt követően a 16. században a papok próbálták betiltani a kávézást, mert „sátáninak” titulálták. Mindazonáltal VII. Kelemen pápa imádta a kávét, sőt egyenesen kijelentette, hogy „A kávét meg kellene keresztelni, mert igazi keresztény ital!”, így felmentette a tilalmat, és meg is keresztelte azt 1600-ban. IV. Murad török vezető viszont 1623-ban büntetést szabott ki arra, aki kávét ivott, az illetőt a tengerbe kellett dobni. 1746-ban Svédország nem csak a kávét, de a főzőt és a hozzá kapcsolódó tartozékokat és ételeket is. Az (eddigi) utolsó tilalom 1777-ben történt Poroszországban, mikor II. Frigyes kiadott egy kiáltványt, mely a sör fölényét a kávé fölé helyezte, mert úgy vélte, a kávé zavarja össze az ország sör fogyasztását.

A kávé egészségügyi hatásai vegyesek, számos jótékony hatása mellett azért nem ajánlott túlzásba se vinni. Legközelebb, kávéfogyasztás közben már arra is emlékszünk majd, hogy megkeresztelt italt fogyasztunk.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.