Menü

Szólíts a neveden – Film a szerelem ünnepléséről

Az olasz Luca Guadagnino rendezésében, André Aciman regénye alapján James Ivory forgatókönyvéből készült Oscar,- Golden Globe- és megannyi más díjra jelölt film lehetne egy egyszerű nyári tinédzserkori szerelemről szóló alkotás is, vagy pusztán homoszexuálisokról szóló film. De annál sokkal több.

A történet 1983 nyarán játszódik, ahol a 17 éves amerikai Elio éli a kamaszok szokásos életét éli. A helyszín Észak-Olaszország vidéki kisvárosa, ahol nyaranta és ünnepekkor a zsidó, értelmiségi felvilágosult, multikulturális (amerikai, olasz, francia) család egy gyönyörű villában pihen, a régészprofesszor édesapa közben dolgozik és évente új tanítványt fogad. A jóképű tanársegéd: Oliver megérkezésével, aki egyszerre idegesítő és megnyerő Elio számára, minden megváltozik: Eleinte példaképi, testvéri, baráti, majd szexuális vonzalom alakul ki köztük, amely később viszonzott szerelemmé fejlődik. Végül kettesben töltenek pár napot közös útjuk során, melynek vége egyben Elio boldogságának végét is jelenti, hisz -a szintén zsidó- Oliver a neki rendelt utat választja és visszatér hazájába, hogy feleségül vele barátnőjét.

Elsősorban a felnőtté válásról, önmagunk kereséséről szóló igazi olasz életérzésű alkotás nem tolja arcunkba a homoszexualitást, csupán a szerelem nemtől, kortól független általános mibenlétéről, erejéről mesél a maga teljesen természetes és emberi formájában.

A szerelem bármikor, bárkivel megtörténhet és teljes nyugalommal kezeli a felmerülő problémákat, játszmákat, tabukat, fájdalmat, a csalódást, az elmúlást.

Az átélt élményeket, rövid boldogságot, pillanatokat értékeli és ezekre mutat rá: éljük meg a szerelmet, hisz ez egy ritka ajándék, amit az élettől kapunk. Legyünk elég bátrak hozzá, minden következményével együtt. Hasonlóan vélekedik erről Elio apja is, aki ha úgy tetszik maga is színt vall és követendő példaként elfogadja, magasztalja a fia által átélt örömöket és fájdalmakat.

Valószínű mindenki életében, múltjában – az enyémben is- van egy szerelem, amit eltitkolna, még maga elől is. Néha önmagunk számára is felfoghatatlan, hogy valaha megtörtént, hogy valaha ezt éreztük. Mert tabu, vagy teljesen logikátlan, feldolgozhatatlan. Pedig a szerelem ilyen: nem válogat, csak megtörténik! Hihetetlen boldog pillanatokat élhetünk meg általa, aztán hihetetlen fájdalommal jár. Később ez elmúlik, már csak az emlék marad, a megismételhetetlen élmény. Aki ezt az élményt átélheti, az nagyon szerencsés.

Ha szimpatikus a történet, akkor még a művész mozik kínálatában megtalálják, mert jelenleg is vetítik! A film idén január 18-án jelent meg.

A film előzetese elérhető itt.

/Szerző: Gősi Gabriella/

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!