Menü

Menjek / maradjak

A kivándorolt vagy éppen külföldről hazatért, „új mobilitást” képviselő magyarokról szóló dokumentumfilm-sorozat legújabb epizódját, az Édes Otthont nemrég mutatták be a 14. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon.

A Higlights of Hungary-díj és Erasmus Euro Media-díj nyertes Speak Easy Project csapat (Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba) az epizódokban egy hosszú évek óta tartó ma is nagyon aktuális társadalmi témát feszeget, hiszen a 2004-es uniós csatlakozással a magyarok tömegesen vándoroltak ki külföldre munkát vállalni egy jobb élet reményében, mely hullám a 2008-as globális gazdasági krízissel tovább fokozódott. A statisztikai adatok szerint 2014-re a külföldön élő magyarok száma 350 ezerre növekedett.

A független gyártásban, önerőből és közösségi finanszírozásból készült sorozat egy hiányt pótol a maga nemében, hiszen egy viszonylag széles keresztmetszeten keresztül mutatja be a magyar migránsok mindennapjait, tapasztalatait, a beilleszkedés és újrakezdés nehézségeit, motivációit és dilemmáit, gondolatait a jövőről, hazatérésről.

Az első 3 elkészült és bemutatott epizód (New York, London és Hollandia helyszínekkel) már a sorozat honlapján (www.menjekmaradjak.hu) és a legnagyobb videómegosztó portálon is megtekinthető, a "Sweet Home" jelenleg csak Budapesten és pár vidéki művészmoziban látható a filmfesztivál keretein belül, az "Inside Berlin" gyártása pedig folyamatban van.

New York: https://www.youtube.com/watch?v=xlQhYVQSpDE&t=1311s

London: https://www.youtube.com/watch?v=J1FYM0-Ibyg

Hollandia: https://www.youtube.com/watch?v=1s9BJIFcZ9Y&t=996s

A New Yorki-i epizód Mirjam és Attila személyes portréit állítja kontrasztba, míg a londoni már 6 különböző státuszú és munkakörben dolgozó történetét mutatja be, a holland pedig 5 főhőssel készült 4 különböző városban, Amszterdamban, Hágában, Rotterdamban és Utrechtben.

Hogy hogyan is ihletett meg az ő történetük? És mit gondolok én, mint külföldön élő magyar?
Az a következő írásomban kiderül.

Gősi Gabriella

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.