Menü

Miért hízunk el?

Néhány napja írtunk az elhízás genetikai okairól és a környezettel való összefüggéséről. Azonban az elhízásnak számos tényezője van, így a bevitel mellett nem szabad megfeledkeznünk a felhasználásról sem.

Az energiafelhasználást testmozgással lehet növelni, illetve a testmozgás hiánya elősegíti a fel nem használt energia tárolását, a test zsírraktárainak telítődését. A testmozgás nem jelent feltétlenül nagy teljesítményt kívánó sportot, hanem jól hozzáilleszthető a mindennapi tevékenységhez. Napi félórányi tempós séta egy évben mintegy 7 kg zsír égetését jelenti. Ugyanilyen eredménnyel jár a napi 30 percnyi erőteljes házimunka, kertészkedés, kerékpározás.

Akik még ennyi időt sem tudnak szakítani, azok gondolhatnak arra, hogy lift helyett egy pár lépcsőfordulót gyalog tegyenek meg, vagy munkába menet, munkából jövet sétáljanak néhány háztömbnyit. Természetesen ennél lényegesen hatékonyabb a naponta, vagy legalább hetente háromszor-négyszer beiktatott intenzív, sportszerű testmozgás: labdajátékok, úszás, talajtorna, továbbá a hétvégi rendszeres természetjárás.

Napi többször, kevesebbet

Lényeges az étkezési szokások befolyása is. Kísérleti körülmények között végzett megfigyelések azt bizonyították, hogy a legelőnyösebb a napi táplálék minél egyenletesebb elfogyasztása. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges és a lehetőségekhez képest minél több, legalább 4-5 részre kell elosztani az egész napi mennyiséget. Mindenképpen kedvezőtlen a túlságosan bőságes vacsora, mivel a szervezet napi ritmusa estére lelassul, továbbá a vacsora után már nincs olyan testmozgás, amely elősegítené a felvett energia felhasználását. A rendszeres étkezések közötti nassolást sem lehet elítélni, ha az nem jár szükségleten felüli fogyasztással és gyümölcsöt, zöldséget és nem pedig süteményeket, zsíros falatokat jelent.

Rossz szokások

Tapasztalat szerint a kövérek akkor is esznek, ha nem éhesek, de valamilyen ínycsiklandozó étel kerül eléjük. Ebben a gyerekkorban kialakított magatartás is "bűnös". A szülők gyakran megkívánják, hogy a bőségesen megrakott tálat a gyermek az utolsó falatig elfogyassza, sőt a „mama” főztje iránti elismerésből még kérjen is további adagot és így érdemelje ki a megelégedést. Az evés nem szolgálhat a csalódottság, a magányosság, a depresszió kompenzálására sem.

Lassabb az agyunk

Az elhízottak rendszerint gyorsan esznek. Miután a központi idegrendszer szabályozó rendszerének időre, valószínűleg 20 percre van szüksége a jóllakottság jelzéséhez, ezért már többet ettek a szükségesnél mire a „megállj” jelzés megérzik.

Hormonális

A kövérség hátterében ritkán, nem több mint 2 %-ban húzódik hormonális rendellenesség. Jellegzetes a pajzsmirigy csökkent hormontermelése, vagy a mellékvese működési zavara (Cushing-kór) miatti elhízás.

Nem csak esztétika

Az elhízás az egyén külső megjelenését meghatározó tényezőn kívül komoly mértékben befolyásolja az egészségi állapotot. Általánosságban az állítható, hogy a legkisebb halálozáshoz meghatározott TTI (testtömeg-index) tartozik, és az átlagosnál nagyobb testtömegűek halálozási aránya testtömegükkel arányosan emelkedik.

Az elhízással kapcsolatban lévő betegségek körül elsőként a szív- és érrendszeri betegségeket kell említeni, mivel Magyarországon ez áll első helyen a halálokok közül, az összes halálozásnak valamivel több, mint a felét okozza. A kövér emberek szérum koleszterin-szintje rendszerint a kóros tartományban van, ezért fokozottan veszélyeztetettek az érelmeszesedés, a szívinfarktus vonatkozásában.

Tehát pálcát törni magunk vagy mások felett az elhízás kérdésében nem érdemes. Nem tudhatjuk pontosan a hátterét, de ügyelhetünk arra, hogy a megfelelő étkezéssel és kellő testmozgással a génjeink hízásra hajlamosító hatását csökkentsük. Ne dőljünk hátra, hogy nem tehetünk semmit. Ez nem csak genetika!

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.