Itt az őszi grillpartik ideje
- Dátum: 2017.09.27., 16:50
- fűszerolaj, grill, grillezés, grillparty, grillsajt, hús, kenyér, olaj, olajspray, ősz, sajt, sütés, szósz, zöldség
Nem csak nyáron lehet kellemes összejöveteleket rendezni a grillsütő mellett! A roston sült ételek megfelelő elkészítés mellett mindig egészségesek, és a hűvösődő időben kifejezetten jól esnek a tűzről frissen levett falatok.
Mit jelent az "egészséges elkészítés" a grillezés esetében?
- A legtöbb grillezett ételt ott rontják el, hogy feleslegesen sok olajat használnak hozzá. Holott elég csak fűszerolajjal bekenni a zöldségeket, húsokat, de használhatunk olajsprayt is. Napraforgóolaj helyett pedig válassunk olivaolajat, vagy más egészséges, hidegen sajtolt olajfajtát.
- Válasszunk megfelelő alapanyagokat! Mivel a grillezés jól kihozza az ételek ízét, ezért javasolt hozzá megfelelő forrásból származó ennivalókat vásárolni, lehetőleg házi termelőktől, piacról.

- Figyeljünk rá, hogy ne égessük meg a grillen sült ételeket! Sajnos az odaégetett étek rákkeltő hatású lehet, ezt mindenképpen kerüljük!
Mit grillezünk? Íme néhány ínycsiklandozó ötlet:
# Sajtot mindenek felett! Nincs finomabb a kissé olvadó, meleg, grillen sült sajtnál! Figyelem: mindenképp grillezésre kifejezetten alkalmas sajt fajtát válasszunk, különben a finomságnak búcsút mondhatunk, mert átfolyik a rácsokon. Ha erre mégsincs lehetőségünk, akkor grilltálat használjunk. A fűszeres sajtok különösen javasoltak grillezéshez! Ezt se rontsuk el azzal, hogy adalékanyagokkal teli sajtfajtát vásárolunk.
# A húsokhhoz különféle szószokat készíthetünk, a cukormentes dijoni mustár például finom bevonója lehet a csirkének. De a sűrű paradicsomos-fokhagymás szósz is isteni! Ha pedig gyorsabb vagy egyszerűbb megoldást keresünk, akkor maradjunk a már emlegetett fűszeres olajnál.
# A zöldségek szinte mindegyike finom grillen sütve: répa, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, hagyma...
# Itt a lehetőség, hogy pirítós helyett tűzön pirítsuk meg a kenyeret! Nagyon finom lesz, ha vékonyan bekenjük, beitatjuk vajjal, és így sütjük meg. Ennek nehéz ellenállni... Válasszunk teljes kiőrlésű magvas kenyeret, így még finomabb lesz!
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.