Menü

Itt az őszi grillpartik ideje

Nem csak nyáron lehet kellemes összejöveteleket rendezni a grillsütő mellett! A roston sült ételek megfelelő elkészítés mellett mindig egészségesek, és a hűvösődő időben kifejezetten jól esnek a tűzről frissen levett falatok.

Mit jelent az "egészséges elkészítés" a grillezés esetében?

- A legtöbb grillezett ételt ott rontják el, hogy feleslegesen sok olajat használnak hozzá. Holott elég csak fűszerolajjal bekenni a zöldségeket, húsokat, de használhatunk olajsprayt is. Napraforgóolaj helyett pedig válassunk olivaolajat, vagy más egészséges, hidegen sajtolt olajfajtát.

- Válasszunk megfelelő alapanyagokat! Mivel a grillezés jól kihozza az ételek ízét, ezért javasolt hozzá megfelelő forrásból származó ennivalókat vásárolni, lehetőleg házi termelőktől, piacról.

- Figyeljünk rá, hogy ne égessük meg a grillen sült ételeket! Sajnos az odaégetett étek rákkeltő hatású lehet, ezt mindenképpen kerüljük!

Mit grillezünk? Íme néhány ínycsiklandozó ötlet:

# Sajtot mindenek felett! Nincs finomabb a kissé olvadó, meleg, grillen sült sajtnál! Figyelem: mindenképp grillezésre kifejezetten alkalmas sajt fajtát válasszunk, különben a finomságnak búcsút mondhatunk, mert átfolyik a rácsokon. Ha erre mégsincs lehetőségünk, akkor grilltálat használjunk. A fűszeres sajtok különösen javasoltak grillezéshez! Ezt se rontsuk el azzal, hogy adalékanyagokkal teli sajtfajtát vásárolunk.

# A húsokhhoz különféle szószokat készíthetünk, a cukormentes dijoni mustár például finom bevonója lehet a csirkének. De a sűrű paradicsomos-fokhagymás szósz is isteni! Ha pedig gyorsabb vagy egyszerűbb megoldást keresünk, akkor maradjunk a már emlegetett fűszeres olajnál.

# A zöldségek szinte mindegyike finom grillen sütve: répa, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, hagyma...

# Itt a lehetőség, hogy pirítós helyett tűzön pirítsuk meg a kenyeret! Nagyon finom lesz, ha vékonyan bekenjük, beitatjuk vajjal, és így sütjük meg. Ennek nehéz ellenállni... Válasszunk teljes kiőrlésű magvas kenyeret, így még finomabb lesz!

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.