Menü

"Úgy hallottam, kihasználnak"

Az egyetem után a doktori képzésen valahol útközben kiégtem. Úgy döntöttem, egy időre pályaelhagyó leszek. Most egy nyiroködémás betegeket kezelő terápiás központban dolgozom. Mosogatok és házmestersegédi munkát végzek. A munkahelyemen négyen vagyunk magyarok, a többiek horvátok, osztrákok és németek. Mindenki szorgalmasan dolgozik, én pedig a segítőkészségemet és szívélyességemet is magammal hoztam, amit otthonról kaptam. Nemrég azonban a fülembe jutott, hogy bár nagyon kedves és szorgalmas srác vagyok, engem kihasználnak.

Meglepő volt ezt visszahallani, először kissé megrémültem. Átgondolva a dolgot, nem találtam nyomát ilyesminek. Mindig a saját jószántamból dolgozom, a túlórákat pedig később szabadnapok formájában itt mindenki megkapja. Tovább gondolkodva az eseten arra jutottam, hogy az eltérő felfogás lehet az oka a félreértésnek.

Ott ültem a mosókonyhán egyedül, és vártam a gépekre, és hajtogattam a friss mosást - munkaidő után. Mindezt azért, hogy másnapra kevesebb legyen. Szobalány kolléganőim pedig már rég otthon voltak a családjaiknál. Ezt látták kívülről. Az én fejemben pedig az járt, hogy a szállásomon is egyedül vagyok és enyém az egész este. Bár a mosókonyhán is egymagam vagyok, de addig is gyűjtöm a szabadidőt, rádiózgatok, és hasznos vagyok - hiszen épp erre vágytam. Időben hazamenni pedig majd ráérek akkor, ha itt lesz a barátnőm - szebbik és kedvesebbik felem - is.

Azóta ő már megérkezett, és időben járunk haza. Persze segítünk másoknak, és még ha lenne is jobb dolgunk sem teherként éljük ezt meg. Jóakaróm feltehetően ezt nem értette akkor. Én pedig értem őt, de ő nem látott bele a fejembe. Nem tudta, hogy csupán józanul gondolkodtam.

A gyerekednek ártasz azzal, ha túl engedékeny vagy vele

A gyerek irányába tanúsított állandó és érzékeny válasz- és szolgálatkészségünk természetes, szeretetteljes és odaadó magatartásnak tűnik, éppen ezért olyan könnyű beleesni a csapdájába. Kutatások szerint ugyanis az engedékeny szülők gyerekei éretlenek, önállótlanok és gyakran agresszívek is lehetnek.

Ezerszínű társadalmi közöny

Válságok egész sora zajlik a szemünk előtt úgy, hogy közben látszólag semmit sem tehetünk ellenük, és van, hogy nem is teszünk. Ráadásul gyakran már nem is nevezzük őket válságnak, mert szinte a mindennapjaink részévé váltak és olyannyira összefüggnek egymással, hogy külön-külön nem is lehet róluk beszélni. Ezek pedig történhetnek mind egyéni, mind társadalmi szinten.

Egy maximalista élete – egy anyai „blogbejegyzés” az újévre

Azt a világot éljük, hogy ha valamiben nem vagy a legjobb, akkor lehet, hogy mást keresnek a helyedre. Legyen ez magánélet vagy munkaviszony, pedig a maximalizmus nem vezet egészséges élethez.

Súlyos túlsúlyt okoz az egyik leggyakoribb étkezési zavar

Míg a bulimia és az anorexia túlnyomórészt a fiatalabb korosztályra jellemző, addig a falászavar esetén a 30-40 éves korosztály a leginkább érintett, a páciensek 40 százaléka közülük kerül ki.

9 dolog, ami megkülönbözteti a jó főnököt a rossztól

A főnöki titulust nem adják ingyen, és a vezetői rang sem csöppen csak úgy az ölbe. Ahhoz pedig, hogy valaki kiváló vezető legyen, elengedhetetlen a kollégáival ápolt jó kapcsolat, ami egyben a vállalat fejlődésének kulcsa is.