Menü

Itt a dinnyeszezon!

Nagyon sokan várták már a nyár közepét, hogy végre elérkezzen az igazi dinnyeszezon. Miért is szeretjük a görögdinnyét, és hogyan fogyaszthatjuk még a hagyományos változaton túl?

Kezdjük ott, hogy a görögdinnye nem is görög - csak a neve, ami onnan ered, hogy súlya és mérete miatt úgy görgetik. Egyébiránt Afrikából származik, amit nekünk is megidéz egy kicsit, hogy a nagy melegben érik igazán édesre, és kiváló folyadékpótlást jelent.

Természetesen a dinnye - ami egyébiránt a tökfélék családjába tartozik, és hivatalosan nem is gyümölcs attól még, hogy édes - nagyon egészséges. Főként B6, C és E vitaminokat tartalmaz, de ezen kívül folsavat is, kiváló vaspótló. Sőt mitőbb, karotin benne is található, nem csak a répában. Mivel a dinnye húsának nagyjából 90%-a víz, sok diétához kifejezetten javasolják a figyasztását. No de itt azért álljunk meg egy pillanatra...

Sokan állítják, hogy a dinnye korlátlanul fogyasztható a fogyókúrában, sőt mi több zsírégető hatása van. Véleményem szerint ilyen, hogy zsírÉGETŐ, nem igazán létezik. Ha volna ilyen, akkor higgyék el, már csupa tökéletesen vékony ember szaladgálna az utcákon... S attól még, hogy magas a víztartalma, a cukortartalma azért bizonyos óvatosságra int. A diétázók számára leginkább délelőtt, vagy a koradélutáni órákban ajánlott a fogyasztása, a vacsorához már kevésbé javasoljuk.

Az viszont jó hír a kalóriát számolóknak, hogy a nehéz héjszerkezet legalább nem tartozik bele a számolásba, a beltartalom viszont kisebb. Korai uzsonnaként, vagy kisebb mennyiségben sütemények, édességek helyetti desszertként enni.

S ha már itt tartunk, nem csak a klasszikus formában, önmagában fogyasztható, próbálja ki bátran a következőket:

- Dinnyeleves mentával
- Turmixolt dinnyét öntsünk a jégkockatartóba, majd ezt adjuk a vízhez
- Frissen turmixolva, szétnyomkodva limonádéként lime-al
- Pálcikára tűzve mozzarrellagolyóval
- Gyümölcssaláta összetevőjeként kockára vágva.

Az igazi dinnyerajongóknak itt egy kiváló programlehetőség: a budapesti augusztus 20-ai dinnyeevő versenyen bizonyíthatod szenvedélyedet, a dinnyét a szervezők állják! Az ilyen versenyek egyébként régi hagyományokra tekintenek vissza, noha korábban komoly tétekben fogadtak, hogy ki bír megenni meghatározott mennyiségű dinnyét. A vállalkozó szellemű embert földbe ásták, hogy jobban bírja a kihívást. Itt talán erre nem lesz szükség, de a dinnye iránt telhetetlenek most tobzódhatnak az örömökben!

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.