Menü

Ilyen koncerten még nem voltál

Aki még nem járt Kövi Szabolcs koncertjén, annak újszerű élmény lehet egy ilyen típusú esemény, ahol embertömeg és villódzó fények, valamint kivetítők helyett a természet szépségei adják a hátteret a csodálatos zenéhez. Régóta játszadoztam a gondolattal, hogy megnézem, milyen lehet Szabolcs koncertje, hiszen a barátaimtól sokat hallottam már róla, és plakátokon is többször találkoztam a nevével. Ha tudtam volna, hogy ennyire fantasztikus lesz, bizonyosan jobban igyekszem...

Egy vasárnap délutánra foglaltunk helyet e-mailben, így megy ez - ilyen módon kell jelentkezni a korlátozott számú helyekre, és a levelekre a zenész maga válaszol kedvesen, barátságosan. Őszintén szólva nem különösebb izgalommal készültem, de szép idő volt, szívesen indultam a Szegedi Füvészkertbe, amit eddig csak rekkenő hőségben láttam, ami jelentősen elvett az élvezeti értékéből - az árnyékon és a vízen kívül nem sok másra tudtam koncentrálni. Most egy napsütötte májusi naphoz méltón sokkal kellemesebb hőmérsékletű volt a levegő, és annak is örültem, hogy elcsendesedős, gondolkodós, meditálós alkalomnak nézünk elébe.

Nemrégiben ugyanis az egyik meditáció nagy élményt jelentett a számomra, s most is arra készültem, hogy az élőzenét hallgatva a belső képi világomba mélyedek, a megérzéseim közé. Nos, nem éppen így alakult, mégis öröm van a szívemben.

Megérkeztünk, és helyet foglaltunk az egyik nyugányon, amelyeket a tóparti nagy tölgyfa alatt állítottak fel. Igen, ez egy ilyen koncert, ahol puha plédekbe burkolózva, nyugányon heverészve szívhatjuk magunkba a zene és a természet energiáját.

Kövi Szabolcs egymás után 4 koncertet ad, de mindegyik kis létszámú, barátias-pihenős hangulatú. Kényelmesen elhelyezkedtünk fekvő helyzetben, és amikor megszólalt a pánsíp, máris tudtam: jó helyen vagyok, és másokkal is meg kell osztanom ezt a csodálatos élményt. Nem volt kedvem becsukni a szemem, mert az érzékeim örömtáncot jártak: ocarina, fuvola, és sok más fantasztikus hangszer dallamát szóltaltatta meg a fiatal zenész, miközben figyeltem a természet hihetetlen szépségét.

A fa fölénk hajolt, a szellő lágyan fújdogálta a leveleit, ahogy a szemben lévő fenyőket és nyárfákat is. A tó vízének tükröződése táncot járt az egyik törzsön, mintha angyalok kivetítője lett volna, madarak szálltak felettünk, és a fák lombjai között megfigyelhettük, ahogy a kék ég előtt fehér pamacsfelhők úsznak tova sebesen, nagy elánnal, akár legalábbis dolguk akadna kelet felé.

Szabolcs már előre felhívta a figyelmünket, hogy néhány hangszere dacot vált ki a rigókból, és versenyeznek vele. Ezúttal is így történt, egy kis rigó baráti közelségben ült hol a bokron, hol a faágon, és minden igyekezetével igyekezett rákontrázni és bebizonyítani, hogy ez az ő területe, és a hangja is hasonlóképp ékesszóló.

Az egy óra gyorsabban elröppent, mint ez a kis madárka, és ezért a különleges élményért 2500 Ft-ot fizettünk fejenként. Ebben az árban benne rejlik a művész egyik CD-je, valamint az, hogy a koncert közönségének ilyenkor plusz díj nélkül látogatható a Szegedi Füvészkert. Ezt ki is használtuk, s megnéztük a vízesést, a rózsabokrokat, valamint a gyógynövénykertet.

Kövi Szabolcs rendszeresen hangulatos helyszíneken ad nyugágyas koncerteket, sóbarlangokban és természeti környezetben az ország több pontján. Nyáron például hallhatják őt Balatonalmádiban, Dörgicsén, Budapesten, Döbrentén, Zircen, Szombathelyen és Szegeden is. A részletekről a honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők: http://koviszabolcs.hu

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?