Menü

Gyümölcs- és zöldséglevek házilag

Vajon miért vesz mindenki bolti gyümölcs- és zöldségleveket, ha egy turmix, vagy gyümölcscentrifuga segítségével házilag sokkal egészségesebben elkészíthető rövid idő alatt...? Jön a tavasz, érdemes a nemsoká termő friss hozzávalókból felturbózni az egészségünket!

Sokan nem is tudják, mit jelent az, hogy 100%-os gyümölcslé. Ha belegondolunk, nem lehet véletlen, hogy a bevásárlóközpontokban, bárokban sokkal drágább a frissen facsart narancslé, mint a dobozos gyümölcslevek. Miért van ez? Azért, mert a dobozos levek gyümölcskoncentrátumokból készülnek, a százalékos jelzés pedig csak a higítási arányt jelenti. Az mindenesetre biztos, hogy nem lehet olyan friss a dobozos üdítőital, mint a házi turmix.

Márpedig tudjuk, hogy szervezetünknek mindig a legfrissebb a legegészségesebb! Ha szeretnénk minél több vitamint megőrizni a növényekből, amit ennivalóként és innivalóként elfogyasztunk, akkor próbálkozzunk a házi megoldásokkal!

Érdemes kísérletezni a különböző kombinációkkal, így a gyerekek és felnőttek is változatosabb italokat fogyaszthatnak. Sőt, még gyógynövényekből készült, lehűtött teával is higíthatjuk víz helyett, hogy még egészségesebb innivalót kaphassunk!

Válogassunk például a következők közül: cékla, répa, alma, narancs, barack, meggy, citrom, eper, kivi, banán, körte, a teák közül pedig ízletes az akác, a hársfa, és leginkább a bodza. Természetesen sok más is szóba jöhet, engedjük szabadon a fantáziánkat!

Energiaitalok helyett ez add fittséget és erőnlétet... A kávéról való leszokásban is segíthet, ha reggel egy ilyen erőnlét-turmixxal kezdjük a napot, de tízóraira és uzsonnára is fogyaszthatjuk. A gyermekek is elvihetik az iskolába a dobozos levek helyett, ha frissen készítjük.

Ha nem tudjuk rögtön elfogyasztani, amit leturmixoltunk, akkor hűtőben vagy mélyhűtőben is eltárolhatjuk. Érdemes összenyomni a műanyag flakont, és úgy kiszorítani belőle a levegőt, mielőtt hűtőbe tesszük, így tovább eláll!

A fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A fokhagyma nagyjából minden háztartásban megtalálható, ha nem is frissen, de legalább őrölve, hiszen a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapköve. Amellett, hogy íze fokozza ételeink zamatát, számos jótékony hatással van egészészségünkre.

Az ananász egészségügyi hatásai

Az ananász tele van A- és C-vitaminnal, rosttal, káliummal, foszforral és kalciummal.

Amit érdemes tudni a chiliről

Már hazánkban is elterjedt a különböző színű, nagyságú és erősségű terméseket adó növény, viszont sokan nem ismerik a chili paprikát a maga kis valójában.

A csípős paprika hatása a szervezetre

Bár sokan az íze miatt fogyasztják, a csípős paprikának egészségügyi hatásai is vannak.

Amit a petrezselyemről tudni érdemes

Ez a zöld levelű növény az egyik leghasznosabb fűszerünk, de emellett sokféle jótékony hatása révén egészségünk egyik őre is lehet.