Gyümölcs- és zöldséglevek házilag
- Dátum: 2017.03.17., 11:06
- dobozos üdítő, energetizál, energiaital, frissen facsart, gyümölcs, gyümölcslé, innivaló, ital, kávé, narancslé, tízórai, uzsonna, vitamin, zöldség, zöldséglé
Vajon miért vesz mindenki bolti gyümölcs- és zöldségleveket, ha egy turmix, vagy gyümölcscentrifuga segítségével házilag sokkal egészségesebben elkészíthető rövid idő alatt...? Jön a tavasz, érdemes a nemsoká termő friss hozzávalókból felturbózni az egészségünket!
Sokan nem is tudják, mit jelent az, hogy 100%-os gyümölcslé. Ha belegondolunk, nem lehet véletlen, hogy a bevásárlóközpontokban, bárokban sokkal drágább a frissen facsart narancslé, mint a dobozos gyümölcslevek. Miért van ez? Azért, mert a dobozos levek gyümölcskoncentrátumokból készülnek, a százalékos jelzés pedig csak a higítási arányt jelenti. Az mindenesetre biztos, hogy nem lehet olyan friss a dobozos üdítőital, mint a házi turmix.
Márpedig tudjuk, hogy szervezetünknek mindig a legfrissebb a legegészségesebb! Ha szeretnénk minél több vitamint megőrizni a növényekből, amit ennivalóként és innivalóként elfogyasztunk, akkor próbálkozzunk a házi megoldásokkal!
Érdemes kísérletezni a különböző kombinációkkal, így a gyerekek és felnőttek is változatosabb italokat fogyaszthatnak. Sőt, még gyógynövényekből készült, lehűtött teával is higíthatjuk víz helyett, hogy még egészségesebb innivalót kaphassunk!
Válogassunk például a következők közül: cékla, répa, alma, narancs, barack, meggy, citrom, eper, kivi, banán, körte, a teák közül pedig ízletes az akác, a hársfa, és leginkább a bodza. Természetesen sok más is szóba jöhet, engedjük szabadon a fantáziánkat!
Energiaitalok helyett ez add fittséget és erőnlétet... A kávéról való leszokásban is segíthet, ha reggel egy ilyen erőnlét-turmixxal kezdjük a napot, de tízóraira és uzsonnára is fogyaszthatjuk. A gyermekek is elvihetik az iskolába a dobozos levek helyett, ha frissen készítjük.
Ha nem tudjuk rögtön elfogyasztani, amit leturmixoltunk, akkor hűtőben vagy mélyhűtőben is eltárolhatjuk. Érdemes összenyomni a műanyag flakont, és úgy kiszorítani belőle a levegőt, mielőtt hűtőbe tesszük, így tovább eláll!
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.