Menü

Az internet destruktívan hat a szexuális kultúrára

Romlik a szexuális felvilágosultság és a tájékozottság az internet korában. Azt hisszük, hogy az emberek számára minden információ elérhető az online térben, de úgy tűnik, nem tudnak élni vele. Az intimitást, a szexuális kultúrát pedig negatívan befolyásolja a korlátlan és szélsőséges látvány és infóanyag.

"A mai gyerekeknek, fiataloknak már nem kell felvilágosítás, minden információt megtalálhatnak az interneten." - halljuk a közhiedelmet. De tényleg így van? Tény és való, hogy ma már nem kell Pali bácsinak írni, vagy a Szerelem, szex, gyengédség rovatban keresgélni az újságban, ha valamilyen kérdés merül fel. A különböző fórumokon és felületeken név nélkül meg fel lehet vetni akár a legintimebb, legextrémebb témákat is. De sajnos ezzel egyidejűleg a válaszok sem szabályozottak - bárki bármit mondhat, ami mellőzi a szakszerűséget, és akár eltérítő vagy bántó lehet. A fiatalok még nemigen tudják, hogyan keresgéljenek úgy a korlátlan információhalmazban, hogy megbízható válaszokat kapjanak.

Erre is meg kellene őket tanítani, de a felnőtteket megtéveszti az a magabiztosság, ahogy a fiatal generáció az informatikai eszközöket, az internetet használja. Sőt mi több, látszólag még tájékozottak is, azonban ha mélyebbre ásunk, kiderül, hogy ismereteik pontatlanok, vagy akár ferdültek.

Talán itt kezdődik az a probléma, hogy a felmérések szerint az internetkorszak negatívan befolyásolta a szexuális kultúrát. A pornószerű szexről könnyű ismereteket szerezni, a legextrémebb szexuális játékokig bezárólag, ellenben a szerelmes szexualitásról, az intimitásról, gyengédségről sokkal nehezebb. Mindez nem csak a fiatalok, hanem a felnőttek, idősek szexuális hozzáállását is befolyásolja és módosítja. Úgy tűnik, nem csak a párkapcsolatok, hanem külön a szexualitás terén is érdemes a tudatosságra törekedni.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.