Menü

Szakértők az óraállításról

Egy politkai kezdeményezés szerint eltörölnék az óraállítást. A hazai időzóna és óraátállítás témaköével már jó ideje foglalkozik egy facebook oldal, amelynek jelenleg 4000 követője van. Az oldalt létrehozó Herman Gábor teljes körűen utánanézett a kérdésnek. Ő is változást javasol, de szerinte az óraállítás eltörlése helyett inkább másik időzónába kellene kerülnünk.

Érdemes tudnia róla a fiataloknak (a többiek emlékezhetnek rá), hogy a jelenlegi óraállításos rendszer 1980 óta létezik, azelőtt órállítás nélkül a mostani téli rendszer volt érvényben. Mi változott az akkori módosítással? Röviden vázolva évente 201 órával növekedett a hasznos világos órák száma, és 101 olyan napunk lett, amikor világosak az estéink. Igaz, hogy az óraállítás kellemetlenségekkel jár, de ezen adatok fényében látható, hogy megéri az a kis áldozat, főleg akkor, ha belegondolunk: az óraállítás előtti rendszerben soha nem volt este 8 óra utáni napnyugta, most pedig május 4. és augusztus 12. között ez a helyzet.

Az újkeletű javaslat szerint érdemes lenne eltörölni az óraállítást, és a jelenleg hazánkban nyáron használt időzónában maradjunk egész évben. Azt viszont érdemes tudni, hogy ezt a lehetőséget az Európai Unió jelenlegi szabályozása nem támogatja, hiszen az EU-tól eltérő időszámítási rendszert használnánk, ez pedig jelentős gazdasági hátrányokat is jelentene.

Igaz, hogy megszűnnének az óraállítás miatti nehézségek, és télen 1 órával később sötétedne, de nem növekedne a világos esték száma (ezalatt a 8 óra utáni időpontot értik), viszont több lenne a sötét reggelek száma (ezalatt a 7 óra 30 perces időpont értendő).

Herman Gábor javaslata az, hogy lépjünk át a GMT+2-es időzónába, de tartsuk meg az óraállítás rendszerét. Ez az EU szabályozás szerint már megvalósítható modell, ráadásul jóval több világos estét, hasznos világos órát nyernénk ezzel. Tény, hogy az év során több reggel lenne sötét, mint most, de ezt talán csak télen vennénk észre, hiszen tavasztól őszig amúgy is korábban világosodik, sokszor még azelőtt, hogy a legtöbb ember felkel.

Igaz, hogy ez utóbbi kellemetlenségeket rejt magában, mindazonáltal a magyarok jelenleg általános életvitele mellett jobban kihasználhatóak a világos esték, mint a világos reggelek. Így környezetvédelmi szempontból is jelentős megtakarításokat rejt magában ez a modell, amit érdemes lenne megfontolni.

További részleteket ezen a facebook oldalon olvashat: https://www.facebook.com/gmt2tohungary

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.