Menü

Egyre többen szenvednek magas vérnyomásban

Szinte hihetetlen, hogy mennyien küzdenek a magas vérnyomás problémájával. Az érintettek száma egyre emelkedik, vajon mi az oka?

A magas vérnyomás több százmillió embert érint a világon, egyes becslések szerint a szám meghaladja az egymilliárdot is, ebből is következtethetünk arra, hogy hazánkban is jelentős gondot okoz a nevezett egészségügyi probléma.

A népességgyarapodással párhuzamos a magas vérnyomás elterjedése, a fejlődő világban sokkal inkább jelen van, mint a fejlettebb országokban. Ez mindenképpen egy érdekesség, a szegényebb rétegeket érinti inkább a betegség, ami valószínűleg a táplálkozással (sőt a gyerekkori étkezéssel) van összefüggésben. Az egészségtudatosabb életmód, ami a minőségibb táplálkozás mellett együtt jár a gyakoribb, rendszeres mozgással is, kiszorítja a magas vérnyomást. Nem elhanyagolható az sem, hogy a gazdagabb országokban jóval hatékonyabban képesek kezelni a már meglévő problémát. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy Nyugaton (azaz itt Magyarországon) máris hátra lehet dőlni.

A magas vérnyomás, mint ismeretes, rendkívüli veszélyeket rejt magában. Növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát, ezek mellett többféleképpen lehet káros szervezetünkre. Mint tudjuk, idősebb korban nagyobbak a kockázatok, a korral gyakran növekszik a vérnyomás is.

Kit érint a magas vérnyomás veszélye kortól függetlenül? Mindenképpen figyeljen oda rá, ha ön túlsúlyos, túl sok sót eszik, sok alkoholt fogyaszt, stresszes életmódot él, illetve keveset mozog.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.