Gyerekitalt vagy tejet adjunk gyerekünknek?
- Dátum: 2016.10.17., 14:30
- junior gyerekital, tej, tejalapú táplálás, vitaminbevitel
Egyéves kortól egyre inkább ugyanazt eszik a gyerekek, mint a felnőttek. De nem szabad elfeledkezni arról, hogy táplálkozási igényük még más, mint a felnőtteké, a tejalapú táplálás egyéves kor után is fontos.
A szakemberek többsége nem javasolja a tehéntej, illetve más állati eredetű tej fogyasztását 1 éves kor alatt, de újabban már olyan vélemények is vannak, hogy a tehéntej bevezetésével még a 3 éves kort is érdemes megvárni.

Az anyatejes táplálás minden szempontból megfelel a gyermek energia, tápanyag és vitamin szükségletének, és még egyéves korban is fontos kiegészítője lehet a vegyes étrendnek. Anyatej hiányában, egyéves kor felett a junior gyerekitalok segítségével biztosíthatjuk gyermekeink számára a megfelelő mennyiségű kalcium, A, C, és D vitaminbevitelt.
Erre azért fontos odafigyelni, mert az újabb kutatások szerint 1-3 éves korú gyerekek többsége nem fogyaszt elegendő D-vitamint, minden 4. gyerek vashiányos, és nagy arányban nem fogyasztanak elegendő mennyiségű kalciumot sem (TNS Hoffmann- Nutricomp, 2015).
A junior gyerekital azért is lehet jó alternatíva a tejalapú táplálásra, mert ma már nehéz jó minőségű, megfelelő tápanyagtartalmú tehéntejhez jutni, ráadásul laktózmentes változatban a laktózérzékeny gyerekek számára is megoldást jelenthet.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Sajátszabályos gyerekek – hogyan értsük meg őket
Minden gyerek más, még a családon belüli gyermekek sem ugyanolyanok, hiába kapják ugyanazt a nevelést. Nézzük, milyenek a sajátszabályos gyerekek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.