Menü

Környezetbarát életmód - hogyan kezdjünk bele?

A globális felmelegedés, és a környezetszennyezés problémájáról egyre nehezebb nem tudomást venni, és talán egyre többen érzik majd át az egyéni tettek fontosságát a témában. De mit érdemes átgondolnunk annak érdekében, hogy képesek legyünk aktív módon tenni a klímaváltozás ellen?

A legtöbben abba a hibába esnek, hogy egyrészről úgy gondolják, kis dolgokkal úgy sem lehet befolyásolni világméretű dolgok alakulását. Másrészről pedig: pusztán a „másokhoz képest eleget tettem” de önmagában passzív hozzáállás már elégséges. Ugyanakkor a környezettudatosabb életmód nemcsak a világunk sorsa miatt fontos, hanem abban is segít, hogy ne vesszünk el az értelmetlen, mesterségesen generált fogyasztási lázban.

Első lépésként érdemes átgondolni saját életvitelünket, kritikusan nézve azokat a pontokat, melyekben egyáltalán nem vagyunk környezettudatosak. Vannak a környezettudatos életmódnak olyan területei, amelyek nem igényelnek nagy lemondásokat, pusztán kicsi odafigyelést. Ilyen apróság, hogy igenis viszünk mindig bevásárlószatyrot magunkkal, helyi termékeket részesítünk előnybe, nem égetjük feleslegesen a lámpákat, kikapcsoljuk a számítógépet, nem folyó vízben mosogatunk és így tovább. Az apró lépések is fontosak, de ha ezeket elértük, ne dőljünk hátra nyugodtan.

A tárgyak felhalmozása, az energiapazarlás, a vízpazarlás, a vegyszerhasználat csak néhány sarokpontja a környezetterhelésnek. Nagy előrelépés, ha a családunkban nem a tárgyaknak tulajdonítunk nagy értéket, hanem az élményeknek. Fontos és nagyban előremutató szokás, ha a nagyobb ünnepek alkalmával, például karácsonykor kreatív módon állunk az örömszerzéshez, és nem vásároljuk fel haszontalan tárgyak tömkelegét.

A környezetbarát életmód kialakításához bőven találhatunk kellő információt és tanácsot számos fórumon, de szemléletváltozás nélkül, elszigetelt próbálkozássá válhat mindenféle környezettudatosnak mondott cselekvés. Fontosak az apró lépések, de csak akkor, ha előremutatnak, nem pedig alibiként szolgálnak arra, hogy „mi megtettük a magunkét”.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.