Menü

Mit egyenek az idősek?

Ki törődik az idősekkel? - vitattuk cikksorozatunk első részében. Megállapítottuk, hogy a média igen ritkán szól az ő korosztályukhoz, és korosztályukról, így most egy hiánypótló sorozatot indítottunk. A második rész témája az idősebb korosztály ajánlott, valamint jelenleg megfigyelhető étkezési szokása. A felmérések szerint a 60 év felettiek, valamint nyugdíjasok jellemzőe, hogy jobban ismerik a hagyományos ételeket. Gyakrabban készítik el a klasszikusnak számító ételeket, mint a fiatalabb generáció tagjai, és sok általuk már elfeledett ételt főznek és esznek szívesen.

A használt alapanyagok tekintetében szintén inkább a klasszikus vonalat követik: sok lisztet, cukrot, tésztát és süteményt, valamint lehetőség szerint húst fogyasztanak. További jellemzőjük a felmérések szerint, hogy elkényelmesedett étkezési szokásokat vesznek fel - ebben kevésbé követve a régi hagyományokat: szívesen vásárolnak szupermarketekben, ahol minden egy helyen kapható, örömmel vesznek könnyen hozzáférhető ételeket, mint pl. csomagolt felvágottak, szalámik, azonnal kenhető krémsajtok, stb. Figyelemmel követik az akciókat, egyrészt az anyagi lehetőségeik okán - úgy vélik, ezzel spórolhatnak - , másrészt ez egyfajta szórakozás is a számukra.

Az egészséges ételek kapcsán nagyon kevés információjuk van. Érdekes, hogy noha ők még jóval több teljes kiőrlésű gabonából készült ételt fogyasztottak korábban, mint a fiatalabb generáció, mégsem annyira kedvelik a rostdús liszteket. Nem szívesen használnak újabb, modernebb alapanyagokat, és nagyobb részt inkább ódzkodnak a kevésbé átlagos termékektől.

Ez csupán azért szomorú, mert a szakemberek szerint az életmódváltáshoz sosincs késő, és az idősebb korosztály természetesen magasabb betegségi kockázattal rendelkezik. Így számukra különösen fontos lenne az egészséges táplálkozás, odafigyelve a diétás, valamint kímélő szempontokra. Főleg, hogy általában keveset mozognak, az anyagcsere pedig az életkor előrehaladtával lelassul (főleg akkor, ha nem figyeltek oda az egészséges életmódra). Az időskori elhízás ezért is olyan gyakori, ami kis hazánkban igencsak elkeserítő mértékben jellemző, főleg a hasi elhízás tekintetében.

A megfigyelések szerint az idősebbeknek nincsenek is kellő, modern ismereteik az egészséges táplálkozásról, információik elavultak. Fontos lenne, hogy aktuális, és könnyen elsajátítható ismereteket szerezzenek a témáról, csakhogy kevésbé nyitottak, valamint nehéz megtalálni azokat a fórumokat, ahol ebben segíteni lehetne őket. A leghatásosabb az lenne, ha nem újfajta ételekre, hanem a meglévő, ismert fogások egészségesebb elkészítésére lehetne őket felkészíteni.

Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben

Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.

Fájnak a vállaid? – ezt üzeni a lelked!

A vállaink fájdalma gyakori panasz, sokszor csak egy rossz tartás okozhatja, de mi van akkor, ha más áll a háttérben? A lelki gondok sok esetben a vállainkon landolnak.

Karácsonyi ajándékok az utolsó pillanatban – amikor az idő ellenünk dolgozik

Ismerős helyzet? December közepe van, az adventi naptár már majdnem üres, a város fényei ragyognak, de az ajándéklista még mindig hiányos. Az utolsó pillanatos karácsonyi ajándékvásárlás sokak számára stresszes.

Mi tesz minket egy munkahelyi közösség egyedi részévé?

A céges közösségek működését alapvetően az egyéni különbségek alakítják. Az igazi erőt az adja, amikor különböző szemléletek, energiák és háttérből hozott tapasztalatok állnak össze olyan hálózattá, amelyben mindenkinek megvan a helye. A kérdés mégis az, hogy mitől válunk valóban hasznossá és értékessé egy szakmai környezetben?

Saját kézi készítésű karácsonyi ajándékok – az odafigyelés legszebb formája

A karácsony az év azon időszaka, amikor a figyelmünk a lelassulásra, az együttlétre és az egymás iránti törődésre irányul. Ebben a különleges hangulatban egyre többen fordulnak a saját kézzel készített ajándékok felé, amelyek nemcsak egyediek, hanem valódi érzelmi értéket is hordoznak. Egy kézzel készített meglepetés messze túlmutat az anyagi értéken: időt, energiát és személyes gondoskodást testesít meg.