Menü

Mit egyenek az idősek?

Ki törődik az idősekkel? - vitattuk cikksorozatunk első részében. Megállapítottuk, hogy a média igen ritkán szól az ő korosztályukhoz, és korosztályukról, így most egy hiánypótló sorozatot indítottunk. A második rész témája az idősebb korosztály ajánlott, valamint jelenleg megfigyelhető étkezési szokása. A felmérések szerint a 60 év felettiek, valamint nyugdíjasok jellemzőe, hogy jobban ismerik a hagyományos ételeket. Gyakrabban készítik el a klasszikusnak számító ételeket, mint a fiatalabb generáció tagjai, és sok általuk már elfeledett ételt főznek és esznek szívesen.

A használt alapanyagok tekintetében szintén inkább a klasszikus vonalat követik: sok lisztet, cukrot, tésztát és süteményt, valamint lehetőség szerint húst fogyasztanak. További jellemzőjük a felmérések szerint, hogy elkényelmesedett étkezési szokásokat vesznek fel - ebben kevésbé követve a régi hagyományokat: szívesen vásárolnak szupermarketekben, ahol minden egy helyen kapható, örömmel vesznek könnyen hozzáférhető ételeket, mint pl. csomagolt felvágottak, szalámik, azonnal kenhető krémsajtok, stb. Figyelemmel követik az akciókat, egyrészt az anyagi lehetőségeik okán - úgy vélik, ezzel spórolhatnak - , másrészt ez egyfajta szórakozás is a számukra.

Az egészséges ételek kapcsán nagyon kevés információjuk van. Érdekes, hogy noha ők még jóval több teljes kiőrlésű gabonából készült ételt fogyasztottak korábban, mint a fiatalabb generáció, mégsem annyira kedvelik a rostdús liszteket. Nem szívesen használnak újabb, modernebb alapanyagokat, és nagyobb részt inkább ódzkodnak a kevésbé átlagos termékektől.

Ez csupán azért szomorú, mert a szakemberek szerint az életmódváltáshoz sosincs késő, és az idősebb korosztály természetesen magasabb betegségi kockázattal rendelkezik. Így számukra különösen fontos lenne az egészséges táplálkozás, odafigyelve a diétás, valamint kímélő szempontokra. Főleg, hogy általában keveset mozognak, az anyagcsere pedig az életkor előrehaladtával lelassul (főleg akkor, ha nem figyeltek oda az egészséges életmódra). Az időskori elhízás ezért is olyan gyakori, ami kis hazánkban igencsak elkeserítő mértékben jellemző, főleg a hasi elhízás tekintetében.

A megfigyelések szerint az idősebbeknek nincsenek is kellő, modern ismereteik az egészséges táplálkozásról, információik elavultak. Fontos lenne, hogy aktuális, és könnyen elsajátítható ismereteket szerezzenek a témáról, csakhogy kevésbé nyitottak, valamint nehéz megtalálni azokat a fórumokat, ahol ebben segíteni lehetne őket. A leghatásosabb az lenne, ha nem újfajta ételekre, hanem a meglévő, ismert fogások egészségesebb elkészítésére lehetne őket felkészíteni.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?