Menü

A törődés a legjobb orvosság

Ha egy kisebb gyerek beteg, vagy fáj valamije, akkor rohan a szülőhöz, és megoldást vár tőle. A tapasztalatok azt mutatják: a gyógyuláshoz fontosabb elem a törődés, mint maga a gyógymód.

Legyen szó akár hasfájásról, akár szúnyogcsípésről, a gyermek rohan vele a szülőhöz. Bármilyen sérülés, vagy akár sérelem érte, a biztos ponttól, az anyától, apától, vagy az éppen rá vigyázó felnőttől vár megoldást. Érdekes megfigyelni a gyerekeket, hogy a legtöbb esetben nem a gyógyszer, a borogatás, vagy bármilyen csodaszer az, ami segít, főleg az egyszerűbb esetek kapcsán, hanem a gondoskodó odafordulás. Ismerjük, hogy a picik hamar megtanulják, hogy a sebek, fájós testrészek puszival gyógyulnak, és ők is ugyanígy igyekszenek szeretettel segíteni, ha egy felnőttnek fáj valami. Később sincs ez másképp, csak lehet, hogy a puszit kiegészíti más igény és módszer is.

A placebó-hatás is ismeretes, amikor nem maga a készítmény, a gyógymód segít, hanem az a tudat, hogy valamilyen hatékony gyógyítást alkalmaztunk. Hogy tettünk valamit. A gyerekeknél ez fokozottan előfordul. A csípéseket be kell kenni, a fájós testrészt meg kell simogatni, vagy inni rá egy kis "vitaminos üdítőt", és máris jobban érzi magát a gyermek. Nem nehéz megfejteni, hogy mi áll ennek a hátterében.

A gyerekek lelki üzemanyaga a szeretet és a figyelem. Rengeteg erőfeszítést tesznek ezért, hogy a szükséges figyelmet megkapják. Ha pozitív módon nem, hát akkor negatív módon próbálják ezt elérni. Klasszikus felállás, amikor a szeretethiányos gyerek gyakran rosszalkodik, és hamar rábélyegzik a "rossz gyerek" jelzőt. Ez is egyfajta figyelemfelhívási stratégia: ha nem is szeretetet és kellemes megerősítést kap, de legalább vele foglalkoznak. Amíg szidják, amíg róla beszélnek, addig is ő van a középpontban, rá irányul a figyelem.

De a figyelemfelhívási igény más esetekben is igazolható, és egyfajta nem tudatos játszmaként is működhet a gyerek és a szülő között. Ha nem kap elég törődést, akkor akár súlyosabb betegséget is produkálhat, hogy rá irányuljon a figyelem. Felnőttek esetén is gyakori a beteg vagyok-gondozlak típusú játszma. A figyelem- és szerethiányos ember felnőttként is produkálhat valamilyen betegséget azért, hogy rá irányuljon a fókusz. De az is előfordul, hogy a beteg egyfajta szívességet tesz tudat alatt a betegséggel annak, aki őt gondozza - ily módon az kiélheti a gondoskodásigényét, ami számára a szeretet kimutatásának kényelmes és biztonságos formája. Érdekes módon ezeket a játszmákat találták a gluténérzékenység egyik gyakori lelki eredetű okának gyerekek és felnőttek esetén egyaránt.

Visszatérve a gyerekekre: a tanulság az, hogy akármennyire is rohanunk, a figyelem hatásosabb gyógyszer lehet az extragyors fájdalomcsillapítónál. Valamint hogy kisebb bajokra gyógyír lehet a természetes megoldás, hiszen maga a kezelés, a törődés fontosabb, mint maga a hatóanyag.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!