Menü

Egymillió zacskó fogy naponta Magyarországon

Nem egyszerű környezettudatosan vásárolni hazánkban, sajnos a boltosok úgy tűnik, kevésbé támogatják a spórolós kezdeményezéseket. A minap betértünk egy pékségbe, s ahogy általában szoktuk, az eladó felé nyújtottuk a használt, de teljesen tiszta nájlonzacskót, hogy ebben kérjük a péksüteményt. Ilyesmit is ritkán vásárolunk, de épp útközben voltunk. Az eladónő teljesen felháborodott, és azt kérdezte: „Ön most viccel, ugye?” Felvilágosítottuk arról, hogy cseppet sem vicc, és elmondtuk neki a statisztikát, amit a környezetvédelemmel kevésbé foglalkozók nem is ismernek: csak Magyarországon egymillió nájlonzacskó fogy naponta.

Ennek ellenére sem szolgált ki minket ebben a formában, és a „szabályokra” hivatkozott. Nem tudom, milyen szabályozás lehet, ami kimondja, hogy minden egyes pékárut teljesen új zacskóba kell tenni. Nem ismerek ilyen szabályozást, maximum azt tudom elképzelni, hogy ez a főnök rendelkezése lehetett. Korábban is ebben a pékséghálózatban vásároltam több alkalommal, igaz másik üzletben, rugalmasabb eladókkal. Ott már megszokták a „rigolyámat” – elég szomorú, hogy annak számít a környezetóvó szemlélet. Így ha nem is örömmel, de elfogadással szolgáltak ki úgy, hogy magam vittem zacskót, dobozt a péksüteménynek.

Nem szoktuk eldobni a már elhasznált pékségestasakokat sem, ezeket használjuk papírtörlő helyett olajban (pontosabban nálunk kókuszzsírban) sütéshez. Még ezután is jó lehet a begyújtáshoz :)

A statisztikákat ismerve felhívjuk a vásárlók és a bolttulajdonosok figyelmét is, hogy kerüljék a pazarlást, mert nagyon jó lenne csökkenteni ezen az elszomorító adaton. Felesleges ennyi zacskót elhasználni és kidobni. Legyen a vevő dolga, hogy miben szeretné elvinni a vásárolt terméket – a boltban sem nézegetik, hogy milyen szatyorba pakolom a pénztárnál azt, amit már megvásároltam. A környezettudatos vásárlás pedig nem is bonyolult: elég beszerezni pár vászonszatyrot, vagy szuper kosárkát, valamint magunkkal vinni már használt zacskókat a bevásárláshoz, és máris naponta tucatnyi zacskó használatától mentesülünk. Ami nem, nem bomlik le általában teljes mértékben, ha pedig mégis, az sem túl nagy vigasz, miután az előállításához elhasznált energia is nagy környezetszennyezés.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.