Menü

Bolygónk védelmében – a Föld Órája margójára

Most volt a Föld Órája. Ennek a kezdeményezésnek a leghasznosabb célja, hogy minél szélesebb körben felhívja az emberek figyelmét csodálatos bolygónk helyzetére. Nem az lenne a fontos, hogy egyetlen órára mindent lekapcsoljunk, hanem az általános szemléletváltás.

Az ilyen kezdeményezések önmagukban akár nehézségeket is okozhatnak, az erőművek pl. nehezen tudnak kezelni hirtelen nagyobb, de esetleges energia-kieséseket. Ettől függetlenül fontos adatot közvetít a Föld Órája, hogy kisebb odafigyeléssel mennyit spórolhatnánk. S hogy ez miért ilyen lényeges, és valóban akkora-e a probléma, mint amilyennek a környezetvédők beállítják? Sajnos igen.

Már minimum egy évtizede, ha nem régebb óta lehet olvasni környezetvédelmi szakértők tollából, hogy az utolsó percekben vagyunk, amikor még összefogással visszafordíthatjuk a negatív tendenciákat, amellyel a jelenlegi ütemben rohamosan tönkretesszük lakhelyünket, a Földet.

A profitra épülő kizsákmányoló folyamatok, a takarékoskodás és a tisztelet, valamint előrelátás hiánya, továbbá a kényelem valóban vészhelyzetbe sodorta bolygónkat. Noha sok minden a befolyásos vezetőkön és „pénzembereken” múlik, egyenként az emberektől is igen sok függ.

Ne csak egy órára kapcsoljuk le a villanyt, takarékoskodjunk az árammal, hanem általánosan gondoljuk át az életünket környezetvédelmi szempontból. Ez komplex szemléletváltást igényel, mégis, nem dughatjuk homokba a fejünket, ha szeretnénk, hogy még unokáink is élhessenek ugyanitt.

A Föld Órája alkalmából, de főként szemléletformálás és figyelemfelhívás céljából a Kör-Te Egyesület készített egy rövid, mindössze kétperces videót, ahol maga Földanya szól hozzánk. Érdemes megnézni:

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.