Menü

Lejárt a margarinok ideje...?

Nemrégiben a margarinok még óriási népszerűségnek örvendtek, és az egészséges táplálkozás fontos elemének tekintették. Úgy vélték, hogy az alacsonyabb zsírtartalom miatt jóval egészségesebbek a vajnál, arról nem is beszélve, hogy könnyebben kenhető a vajnál, és tartósabb is. Aki már idősebb, mint 25-30 éves, az emlékezhet a margarinok virágkorára, amikor műanyag dobozban rengeteg fajta közül választhattunk, és megtaláltuk ezeket minden háztartás hűtőjében.

Manapság ez a tendencia már megszűnt,úgy is mondhatnánk, hogy "visszaálltunk a régi kerékvágásba". Újra inkább vajat vásárolnak az emberek, igénylik a régi, klasszikus ízeket. Arra is rájött a világ, hogy a magasabb kalóriaérték mellett is egészségesebb a vaj, mint a margarin. A híres kísérletet pedig a legtöbben ismerik, amikor a hangyák által közkedvelt területre margarint tettek, várva a kicsi lények reakcióját. Az okos hangyák pedig, ahelyett, hogy megszállták volna a margarint, mint a többi élelmiszert, nagy ívben kikerülték azt és elmasíroztak mellette. Ekkor sokan elgondolkodtak: biztos, hogy a növényi margarin jó megoldás? Persze, hogy nem, igazuk volt.

No de mi az, ami mégis megmaradt a régi szokásrendszerből? Igaz, hogy a kenyérre a legtöbb esetben már mást kenünk, de a sütéshez, legyen szó akár édes, akár sós süteményekről, a legtöbb nő még mindig a kockamargarint használja. Hogy ez mennyivel jobb, mint kenyérre tenni, és mennyivel egészségesebb a sütőmargarin, mint a kenhető, mindenkinek a saját belátására és ötletére bízzuk - mindenesetre érdemes elgondolkodni rajta. A mi véleményünk az, hogy inkább legyen magasabb a kalória- és zsírtartalom, és ennek megfelelően fogyasszunk valamivel kevesebbet az ételből, mint hogy egészségtelen összetevőket fogyasszunk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.