Menü

Ízes élet mikró nélkül

Egészségtelen a mikrohullámú sütő használata, vagy sem? A vita majdnem egyidős a mikrók megjelenésével. Természetesen pro és kontra is hallhatunk érveket. Az azonban bizonyos, hogy a mikrósütőben melegített ételek más jellegűek lesznek.

Az összehasonlításhoz nem kell gourmet-nak lennünk, elégséges, ha néhány alkalommal elkerüljük a mikró használatát, majd újra visszatérünk rá. Hogy mit fogunk tapasztalni? Egyértelműen azt, hogy a mikróban melegített étel rövidebb ideig tartja a hőt, hamarabb kihűl, továbbá hogy teljesen más íze lesz az ott sütött, vagy melegített ételeknek. A helyzet fricskája, hogy mindezeket csak visszafelé érzékeljük, ha visszatérünk a mikróról a klasszikus melegítésre. Ha viszont elkezdünk mikrohullámú sütőt használni, akkor ízlelőbimbóink hamar átszoknak a módosult ízekre, s nem is igen tűnik fel a különbség. 

Főként úgy, hogy a mikró a rohanó, türelmetlen ember találmánya: valódi (és gyakorlatilag egyetlen) előnye a gyorsaságban rejlik. Az ételeket pillanatok alatt melegíthetjük meg, készíthetjük el benne. A sietős üzemmódban pedig eleve kevésbé figyelünk oda az ízekre, az elénk kerülő étel minőségére. 

Elsőre furcsának és macerásnak tűnhet visszaszokni a klasszikus melegítésre, pedig csak a lustaságunk akadályozhat meg benne, hogy újra megszeressük. Elő a lábasokkal, serpenyőkkel, és máris pillanatok alatt kapunk ugyanúgy meleg ételt, mintha mikróznánk. Lehet, hogy valamivel több a mosogatnivaló, vagy 1-2 perccel több időt töltünk a konyhában, de kárpótol minket, hogy valóban finom, ízes, egészséges összetételű és szerkezetű ételt kapunk cserébe. 

Hogy miért emlegetjük az ételek szerkezetét, s hogy ez mit jelent? A mikróhullámú sütő ugyanis nem a klasszikus módon melegít, hanem az ételek szerkezetét, rezgését változtatja meg, és ilyen módon lesz melegebb az ételünk. Mindezen hatás azonban, mint azt tapasztalhatjuk is, nem elég tartós ahhoz, hogy a melegített étel megfelelő ideig tartsa a hőmérsékletét. Ha nem akarunk pillanatok alatt kihülő ételeket - márpedig ez egyre inkább szempont lehet a hidegebb idő közeledtével is - , akkor szintén érdemes elkerülnünk a mikró használatát. 

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.