Nagyító alatt az antioxidánsok
- Dátum: 2015.09.09., 12:09
- antioxidánsok, egészségmegőrzés, karotinoidok, polifenolok, táplálkozás, vitamin
Az antioxidáns fogalmát gyakran emlegetik az egészségmegőrzéssel kapcsolatban, de vajon milyen vegyületről is van szó, és miért is van szükségünk rá?
Valójában az antioxidáns egy gyűjtő név, mely számos vegyületet takar. Antioxidánsokra azért van szükségünk, mert szervezetünket számos káros oxidatív hatás (például: környezeti szennyezések, káros szenvedélyek, alkohol, cigaretta, UV sugárzás, stressz) éri.
Az antioxidánsok csoportjába tartoznak a vitaminok egy része: A-,C-, E-vitamin. A- vitaminhoz a következő ételek fogyasztásával juttathatjuk szervezetünket: sárgarépa, sütőtök, barack. C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben (például: citrom, grapefruit, narancs), C-vitamin tartalommal bír továbbá a paprika, paradicsom és a burgonya is, a csipkebogyó pedig kifejezetten magas dózisban tartalmazza az értékes vitamint. Legfontosabb E-vitamin forrásaink a következő növényi olajok: olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, ezeken kívül többek között mandula, mogyoró, máj és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk a vitamin megfelelő pótlását szervezetünk számára.
Az úgynevezett karotinoidok és a polifenodok képesek lassítani a káros oxidációs folyamatokat, s mint ilyenek szintén az antioxidáns vegyületek közé tartoznak. Karotinoidokat tartalmaznak a következő zöldségfélék: spenót, brokkoli, saláta, bab. A polifenolokban gazdag étrend, vagyis a rendszeres gyümölcs illetve zöldségfogyasztás szintén számos betegség kockázatát csökkentheti.
Értékes antioxidánsokhoz juthatunk tehát megfelelő táplálkozással, de a természetes pótlást megfelelő étrend-kiegészítők szedésével is kiegészíthetjük. A szakértők azonban figyelmeztetnek arra, hogy az antioxidánsokat is túladagolhatjuk, vagyis bizonyos vegyületek túlzott bevitele hosszú távon káros is lehet. A túladagolt C-vitamin például a vese működést terheli meg, a tiszta formában és nagy dózisban bevitt polifenolok kísérleti eredmények szerint akár egészségkárosító hatással is lehetnek. Az A-vitamin túldozírozása csak mesterségesen lehet, vagyis az A-vitamin tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem rejti ezt a veszélyt.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.