Menü

Nagyító alatt az antioxidánsok

Az antioxidáns fogalmát gyakran emlegetik az egészségmegőrzéssel kapcsolatban, de vajon milyen vegyületről is van szó, és miért is van szükségünk rá?

Valójában az antioxidáns egy gyűjtő név, mely számos vegyületet takar. Antioxidánsokra azért van szükségünk, mert szervezetünket számos káros oxidatív hatás (például: környezeti szennyezések, káros szenvedélyek, alkohol, cigaretta, UV sugárzás, stressz) éri.

Az antioxidánsok csoportjába tartoznak a vitaminok egy része: A-,C-, E-vitamin. A- vitaminhoz a következő ételek fogyasztásával juttathatjuk szervezetünket: sárgarépa, sütőtök, barack. C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben (például: citrom, grapefruit, narancs), C-vitamin tartalommal bír továbbá a paprika, paradicsom és a burgonya is, a csipkebogyó pedig kifejezetten magas dózisban tartalmazza az értékes vitamint. Legfontosabb E-vitamin forrásaink a következő növényi olajok: olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, ezeken kívül többek között mandula, mogyoró, máj és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk a vitamin megfelelő pótlását szervezetünk számára.

Az úgynevezett karotinoidok és a polifenodok képesek lassítani a káros oxidációs folyamatokat, s mint ilyenek szintén az antioxidáns vegyületek közé tartoznak. Karotinoidokat tartalmaznak a következő zöldségfélék: spenót, brokkoli, saláta, bab. A polifenolokban gazdag étrend, vagyis a rendszeres gyümölcs illetve zöldségfogyasztás szintén számos betegség kockázatát csökkentheti.

Értékes antioxidánsokhoz juthatunk tehát megfelelő táplálkozással, de a természetes pótlást megfelelő étrend-kiegészítők szedésével is kiegészíthetjük. A szakértők azonban figyelmeztetnek arra, hogy az antioxidánsokat is túladagolhatjuk, vagyis bizonyos vegyületek túlzott bevitele hosszú távon káros is lehet. A túladagolt C-vitamin például a vese működést terheli meg, a tiszta formában és nagy dózisban bevitt polifenolok kísérleti eredmények szerint akár egészségkárosító hatással is lehetnek. Az A-vitamin túldozírozása csak mesterségesen lehet, vagyis az A-vitamin tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem rejti ezt a veszélyt. 

Ricinusolaj – a házi szépségtrükk, amit nagymamámtól tanultam

Mindig emlékszem, ahogy a nagymamám este, lefekvés előtt egy kis ricinusolajat dörzsölt a szempilláira. Akkor még furcsának találtam ma már tudom, hogy nem véletlenül esküdött rá.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.