Menü

Nagyító alatt az antioxidánsok

Az antioxidáns fogalmát gyakran emlegetik az egészségmegőrzéssel kapcsolatban, de vajon milyen vegyületről is van szó, és miért is van szükségünk rá?

Valójában az antioxidáns egy gyűjtő név, mely számos vegyületet takar. Antioxidánsokra azért van szükségünk, mert szervezetünket számos káros oxidatív hatás (például: környezeti szennyezések, káros szenvedélyek, alkohol, cigaretta, UV sugárzás, stressz) éri.

Az antioxidánsok csoportjába tartoznak a vitaminok egy része: A-,C-, E-vitamin. A- vitaminhoz a következő ételek fogyasztásával juttathatjuk szervezetünket: sárgarépa, sütőtök, barack. C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben (például: citrom, grapefruit, narancs), C-vitamin tartalommal bír továbbá a paprika, paradicsom és a burgonya is, a csipkebogyó pedig kifejezetten magas dózisban tartalmazza az értékes vitamint. Legfontosabb E-vitamin forrásaink a következő növényi olajok: olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, ezeken kívül többek között mandula, mogyoró, máj és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk a vitamin megfelelő pótlását szervezetünk számára.

Az úgynevezett karotinoidok és a polifenodok képesek lassítani a káros oxidációs folyamatokat, s mint ilyenek szintén az antioxidáns vegyületek közé tartoznak. Karotinoidokat tartalmaznak a következő zöldségfélék: spenót, brokkoli, saláta, bab. A polifenolokban gazdag étrend, vagyis a rendszeres gyümölcs illetve zöldségfogyasztás szintén számos betegség kockázatát csökkentheti.

Értékes antioxidánsokhoz juthatunk tehát megfelelő táplálkozással, de a természetes pótlást megfelelő étrend-kiegészítők szedésével is kiegészíthetjük. A szakértők azonban figyelmeztetnek arra, hogy az antioxidánsokat is túladagolhatjuk, vagyis bizonyos vegyületek túlzott bevitele hosszú távon káros is lehet. A túladagolt C-vitamin például a vese működést terheli meg, a tiszta formában és nagy dózisban bevitt polifenolok kísérleti eredmények szerint akár egészségkárosító hatással is lehetnek. Az A-vitamin túldozírozása csak mesterségesen lehet, vagyis az A-vitamin tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem rejti ezt a veszélyt. 

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!