Menü

Figyeljük a testünket, hogy mi a jó nekünk

Szerencsére elterjedőben van az egészséges életmód, de egyúttal egyre több tanácsot, javaslatot olvashatunk arról, hogy mit együnk, milyen ételeket kerüljünk, hányszor és mit sportoljunk. Ezek az információk pedig ellent mondhatnak egymásnak – vajon miért? A válasz többek között az, hogy mindenkinek a teste másképp reagál.

„Ne fogyassz tejterméket, mert a tej csak a kisbociknak való! Ne egyél glutént, mert rossz hatással van a szervezetedre! Fogyassz minél több rostot, mert az jót tesz az emésztésnek!” – hallhatjuk és olvashatjuk az információhalmazban. Mindeközben lehet, hogy a Te tested teljesen másképp válaszol: elképzelhető, hogy kívánod a tejet, és úgy érzed, jót tesz az emésztésednek. Lehetséges, hogy igényled a glutént, mert így érzed táplálónak az étkezésedet. Benne van a pakliban, hogy a túl sok rost számodra szorulást okoz, hiába hirdetik mindenhol a jótékony hatását. Nem lehet tehát egységes, sablonos tanácsokat adni, ami mindenki számára megfelelő. A legfontosabb, hogy megfigyeljük saját magunkat.

A közérzetünk, a szervezetünk, a bőrünk, a hangulatunk mind-mind reagál az étkezésünkre. Így a megfigyelést komplex módon alkalmazzuk, holisztikus szemlélettel tapasztaljuk meg saját magunkon, hogy mitől érezzük igazán jól magunkat a bőrünkben. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megtenni, ha őszinték vagyunk önmagunkhoz. Ne azért együnk, vagy ne együnk valamit, mert a barátnőnk is hasonlóan étkezik, vagy ezt javasolta egy híres életmód-tanácsadó. Inkább azért, mert azt tapasztaljuk saját magunkon, hogy nekünk így a jó, testileg és lelkileg is. Bár lehet, hogy jól esik a finomlisztes, mélyhűtött pogácsa, de a lelkünk mélyén érezni fogjuk, hogy nem teljes az örömünk, ha ilyesmit eszünk. 

Fotó:
Pixabay.com

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.