Menü

Figyeljük a testünket, hogy mi a jó nekünk

Szerencsére elterjedőben van az egészséges életmód, de egyúttal egyre több tanácsot, javaslatot olvashatunk arról, hogy mit együnk, milyen ételeket kerüljünk, hányszor és mit sportoljunk. Ezek az információk pedig ellent mondhatnak egymásnak – vajon miért? A válasz többek között az, hogy mindenkinek a teste másképp reagál.

„Ne fogyassz tejterméket, mert a tej csak a kisbociknak való! Ne egyél glutént, mert rossz hatással van a szervezetedre! Fogyassz minél több rostot, mert az jót tesz az emésztésnek!” – hallhatjuk és olvashatjuk az információhalmazban. Mindeközben lehet, hogy a Te tested teljesen másképp válaszol: elképzelhető, hogy kívánod a tejet, és úgy érzed, jót tesz az emésztésednek. Lehetséges, hogy igényled a glutént, mert így érzed táplálónak az étkezésedet. Benne van a pakliban, hogy a túl sok rost számodra szorulást okoz, hiába hirdetik mindenhol a jótékony hatását. Nem lehet tehát egységes, sablonos tanácsokat adni, ami mindenki számára megfelelő. A legfontosabb, hogy megfigyeljük saját magunkat.

A közérzetünk, a szervezetünk, a bőrünk, a hangulatunk mind-mind reagál az étkezésünkre. Így a megfigyelést komplex módon alkalmazzuk, holisztikus szemlélettel tapasztaljuk meg saját magunkon, hogy mitől érezzük igazán jól magunkat a bőrünkben. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megtenni, ha őszinték vagyunk önmagunkhoz. Ne azért együnk, vagy ne együnk valamit, mert a barátnőnk is hasonlóan étkezik, vagy ezt javasolta egy híres életmód-tanácsadó. Inkább azért, mert azt tapasztaljuk saját magunkon, hogy nekünk így a jó, testileg és lelkileg is. Bár lehet, hogy jól esik a finomlisztes, mélyhűtött pogácsa, de a lelkünk mélyén érezni fogjuk, hogy nem teljes az örömünk, ha ilyesmit eszünk. 

Fotó:
Pixabay.com

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.