Menü

Fogaink védelmében

Ha a statisztikákat böngésszük, elég lehangoló a magyar emberek általános fogászati látlelete. A jó hír az, hogy a szakemberek szerint javul a helyzet.

Kezdjük a jó hírrel! A tendenciákra rálátó fogorvosok szerint az emberek Magyarországon is egyre tudatosabbá válnak a különböző fog- és ínybetegségek megelőzésével kapcsolatban. Felnőtt korban persze továbbra is az az általános mentalitás, hogy akkor megyek fogászhoz, ha már fáj, lüktet, vérzik, vagy csúnya. Azaz kivárjuk a bajt, pedig ha nem így tennénk, sok bosszúságot megspórolhatnánk.

Az étkezési szokások sajnos megkövetelik a rendszeres szűrést, ellenőrzést. Az elfogyasztott sok cukor, valamint sós nassolnivaló és savas üdítő kötelezővé teszi a évenkénti minimum egy ellenőrzést. Emellett természetesen nagy szükség van, mondhatni alapvető követelmény, a napi két fogmosás, de a fogselyem használata is erősen ajánlott.

Akad persze olyan, akit nem a nemtörődömség, hanem anyagi okok tartanak távol a rendelőtől, nekik érdemes arra gondolniuk, hogy a baj nem múlik el magától és később még drágább kezelésekhez vezethet. (A szűrések és egyszerűbb beavatkozások ráadásul ingyenesek.)

Az anyagi oldal mellett még fontosabb az egészségügyi. Tudni kell, hogy a fogproblémák más, egyéb gondokat is okozhatnak a szervezetben.

A magyar foghelyzet még nem áll a megfelelő színvonalon, de van fény az alagút végén. Természetesen a legfontosabb a fiatalok „betanítása”, a tudatos szájápolás ugyanis gyermekkorban kezdődik. Ha itt nem sikerül elsajátítani az alapokat, később már nagyon nehéz dolgunk lesz.

Fotó:
Pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.