Érdemes figyelni az ételek és a vitaminok ORAC értékét
- Dátum: 2015.05.06., 08:22
- antioxidáns, ORAC, sejt, sejtmegújítás, szabad gyökök, táplálékkiegészítő, vitamin
Az O.R.A.C. érték egy ’97-ben elfogadott szabványrendszer, ami azt jelzi, hogy az adott élelmiszer, vagy vitaminkészítmény milyen mértékű antioxidáns hatással rendelkezik. Ennek az értéknek is érdemes utánanézni, ha sejtmegújító hatású ételeket, vagy táplálékkiegészítőket keresünk.
Az ORAC rövidítés jelentése: Oxigen Radial Absorbance Capacity, azaz oxigén tartalmú szabadgyök-elnyelő kapacitás. Az antioxidánsok feladata ugyanis a szabadgyökök bekebelezése. A szabadgyököket a szervezetünk azért termeli, hogy semlegesítse a bejutott kórokozókat, csakhogy túlzott termelődésünk sejtméregként is funkcionál. Ezért az antioxidáns hatású étkek, vitaminok, vagy táplálékkiegészítők révén elérhetjük, hogy sejtjeink megújuljanak, ezzel pedig szebb lehet a bőrünk, lassítjuk az öregedést, és szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik.
A napi ajánlott ORAC –hoz képest háromszor-nyolcszor többet kellene bevinnünk. Sajnos az ORAC vizsgálata bonyolultabb, mint hogy mondjuk ránézünk, hogy a vitamin valamely összetevőből hány milligrammot tartalmaz. Mára már egyre fejlesztik az ORAC módszert, és annak 5.0-ás tavalyelőtti rendszere szerint mérik az értékeket. (Amit ha összehasonlítunk a régi ORAC eredményekkel, akkor téves információhoz juthatunk!) Az tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az adott étel ORAC értéke sok mindentől függ: mit hol termesztenek, a szedéshez képest mennyi idővel kerül elfogyasztásra, vagy feldolgozásra és milyen módon, stb. Továbbá nagyon sok olyan ételhez nehéz hozzájutnunk, aminek kimagaslóan magas az ORAC értéke, hiszen azok pl. különleges trópusi gyümölcsök.
Szerencsére hazánkban sem panaszkodhatunk: nálunk is elérhető mondjuk a szegfűszegolaj, az aszalt szilva és a mazsola, vagy a fokhagyma, amelyek ORAC értéke kimagasló. Ezen kívül még sok más élelmiszer, fűszer ORAC értéke magas, amik közül érdemes válogatnunk. A vitaminoknál szintén érdemes figyelnünk ezt az értéket, mert jó összehasonlítási alap lehet az egymáshoz viszonyított készítmények kiválasztásakor, hogy melyiknek magasabb az ORAC értéke, vagy milyen információkat találunk róla ezzel kapcsolatosan.
Fotó:
Pixabay.com
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.