Menü

Koraszüléshez is vezethet az ínygyulladás

A fogak és az íny gondozása terhesség alatt korántsem csak a kismama egészsége szempontjából fontos, kevesen gondolnák, hogy az elhanyagolt szájhigiénia rossz esetben akár vetéléshez, vagy koraszüléshez is vezethet.

A nem megfelelő szájhigiénia következtében kialakuló ínygyulladás, egy olyan bakteriális fertőzés, mely növeli a koraszülés kockázatát. Ráadásul a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások szintén hajlamosítják az ínygyulladás kialakulását, illetve elősegítik a fogágybetegséget előidéző kórokozók szaporodását is.

Éppen ezért a kismamák esetében különösen fontos a megfelelő szájápolás, illetve a fennálló ínyprobléma szakszerű kezelése. Ínygyulladásra utaló tünetet lehet: az ínyduzzanat, fogmosásnál tapasztalható ínyvérzés, illetve a kellemetlen lehelet is.

Az ínygyulladás a kismamák többségét érinti, de megfelelő lepedékeltávolítással elkerülhető a komolyabb fertőzés kialakulása.  De nemcsak a várandóság ideje alatt lehet rossz hatással az anya nem megfelelő szájhigiéniája a kisbabára nézve. A fogszuvasodást okozó baktériumokat ugyanis a gyerekek a szüleiktől kapják és nem mindegy milyen mennyiségben. A rossz fogú szülők gyerekeinél nagyobb eséllyel alakul ki fogszuvasodás, leggyakrabban a cumi illetve az etetőkanál közvetíti a fertőzést.

A szakemberek szerint a megfelelő szájhigiénia érdekében, naponta minimum 2x2 percig mossunk fogat, háromhavonta kívánatos fogkefét cserélni, és a fogselyem használata is hasznos lehet. A fogápolás mellett természetesen az étrendünk is jelentősen befolyásolja fogaink állapotát, az egészséges fogazat érdekében vitamindús és kálciumban gazdag ételek fogyasztása ajánlott, különösen a várandóság ideje alatt.

 

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.