Menü

A böjt mindenkinek hasznos lehet

A húsmentes időszak azonban nemcsak vallási alapon lehet hasznos: bárkinek a javára válhat, ha egy bizonyos időszakra lemond a húsételekről. Szebb bőr, erősebb immunrendszer és tisztább gondolkodás lehet a jutalma.

Az étkezésünkön olyan módon is változtathatunk, hogy bizonyos időszakokra cserélünk le, vagy hagyunk el egyes ételeket, például a húst. Nem kell vegetáriánusnak lenni, anélkül is kiélvezhetjük és kipróbálhatjuk a húsmentesség előnyeit, ha egy bizonyos időszakra lemondunk a húsételek fogyasztásáról. Erre kiváló időszak a húsvét előtti időtartam, de természetesen bármikor máskor is dönthetünk így, akár tavasszal, vagy nyáron, amikor több idényzöldség- és gyümölcs is segíti az elhatározásunkat.

A legtöbb magyar ember ma már nem tudja elképzelni az életét húsfogyasztás nélkül, nemhogy hosszabb időre, hanem egy hétre sem. Pedig nem volt ez mindig így: régen a rendszeres húsfogyasztás csak a jómódúak kiváltsága volt, az átlagos családokban azonban csak hétvégén került húsétel az asztalra. Hét közben pedig maradtak a tészták, főzelékek, krumpliételek, stb. Ennek előnye az volt, hogy jóval több zöldségfélét fogyasztottak.

A húsról való időszakos lemondás pozitív hozadéka, hogy étkezésünk változatosabbá válik: olyan újabb ételeket próbálhatunk ki, amelyeket korábban eszünkbe sem jutott volna elkészíteni. Némely recepteket talán arra az időszakra is megtartunk majd, amikor már újra hús kerül az asztalra, vagy azzal kiegészítve készítjük el. Az bizonyos, hogy a húsmentesség révén több zöldséget (és gyümölcsöt) fogyasztunk, így a változatosabb étrend, valamint megnövekedett vitaminbevitel révén erősödik az immunrendszerünk.

Sokan tapasztalják, hogy a bőrük szebbé válik, ha egy ideig nem fogyasztanak húst. Ez azért lehetséges, mert a legtöbb bolti hús és húsból készült étel rengeteg adalékanyagot tartalmaz, az állatokat mesterséges táppal etetik, antibiotikumokkal kezelik. Ennek elhagyásával szervezetünk tisztul, és az emésztőrendszerünkre is kedvező hatással lehet a változtatás.

A spirituális tanok úgy tartják, hogy a húsmentesség nem csupán a szervezetünket tisztítja, hanem a gondolkodásunkat is: ha zűrzavar van bennünk, ha szeretnénk, hogy gondolataink letisztuljanak, akkor szintén érdemes húsmentes időszakot tartani. 

Fotó:
pixabay.com

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.