Menü

A csalóka jég áldozatokat szed

A befagyott tavak remek szórakozási, sportolási lehetőséget kínálnak, ugyanakkor ingen veszélyesek lehetnek. Sajnos a kockázatokat, tiltásokat sokszor nem vesszük figyelembe, s ez szinte minden évben áldozatokat követel.

Idén is van már halálos áldozata a nem megfelelő vastagságú, minőségű jégre merészkedésnek. Tavaink sajnos ilyenkor csalókák és ez még a legtapasztaltabbakat is becsaphatja, pláne a többieket, például fiatalokat, gyerekeket, a terepen tájékozatlanokat.

Vegyük például a Balatont. Legnagyobb tavunkon nem csak a kijelölt pályákon, hanem mindenütt lehet korcsolyázni, jégre lépni, ahol nem tiltott (mint például a kikötőkben), de csak abban az esetben, ha megbizonyosodtunk a biztonságról. Mit jelent ez? A jég nem olvad, nem mozog és kellő szilárdságú.

Ez papíron tiszta, de valljuk be, a helyszínen nem minden esetben olyan könnyű ezt megállapítani, így ha bizonytalanok vagyunk, jobb ha inkább a partot választjuk. Elképzelhető, hogy a jég nagyon vastag, de mégsem egyenletesen fagyott be a tó, a szél tett kárt benne, vagy esetleg egy hirtelen felmelegedés gyorsan megolvasztotta bizonyos részeit.

A legbiztonságosabb természetesen a kijelölt pályák használata. Ha valaki mégis másutt próbálná ki korcsolyázótudását, érdemes néhány alapvető tanácsot megfogadnia. Nem szabad nagyon eltávolodni a parttól, kerülni kell a befolyásokat, patakok torkolatát, és fontos odafigyelni a megfelelő ruházatra. Nem igazán tanácsos egyedül a befagyott vízre merészkedni, és mindenképpen érdemes mobiltelefont tartani magunknál, lehetőleg vízzáró helyen.

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.