Menü

Párásítsunk fűtésszezonban!

A fűtött lakásokban, helyiségekben általában szárazabb a levegő, ez pedig kellemetlen tüneteket okozhat: torokkaparást, száraz köhögést, kiszáradt bőrt, és szemviszketést érezhet, ha nem megfelelő a levegő páratartalma.

A téli időszakban a fűtés beüzemelésével egyre szárazabb lesz a levegő, ezért „manuálisan” kell gondoskodni a levegő megfelelő páratartamáról. A legjobb, ha valamilyen párásító berendezést, vagy eszközt helyez el a helyiségekben, de az egyszerűbb megoldások is ugyanolyan hasznosak. Amennyiben padlófűtése, vagy kályhája van, akkor hagyja, hogy a helyiségekben száradjanak a ruhák a szárogatón. Ha radiátorral fűt, akkor helyezzen rájuk vízzel teli edényt, vizes ruhát, vagy törülközőt. A természetes megoldás is nagyon kellemes, ha sok növény van a helyiségekben, amelyek biztosítják a páradús környezetet.

Figyeljen oda azonban az optimális páratartalomra, mert a túlzottan párás környezet is ártalmas lehet az egészségre! Penészedést okozhat, valamint segíti a különböző kórokozók, baktériumok elszaporodását, és allergiára hajlamosító hatása lehet. Amennyiben nem megfelelő a lakás szigetelése, úgy ez is problémát jelenthet! Ebben az esetben használjon páramentesítő szűrőberendezést. Fontos, hogy a tartályát folyamatosan ürítse ki, és cserélje a szűrőjét. Az ilyen berendezés egyetlen kisebb helyiségben egy nap alatt akár két liter vizet is képes kinyerni a helyiség levegőjéből.

Minden esetben különösen fontos a rendszeres szellőztetés, ez ugyanis segít az optimális páratartalom beállításában, valamint abban, hogy egészséges, oxigéndús levegő legyen a lakásban. Télen erre nehezebb odafigyelni: nyáron szívesen nyitva hagyjuk az ajtókat, ablakokat, télen viszont fázunk, aggódunk a megfázás miatt, ezért nehezebb lehet a rendszeres szellőztetés. Érdemes tudni azonban, hogy a megfelelően kiszellőztetett helyiséget egyszerűbb fűteni (természetesen csak akkor, ha nem hűtöttük túl a lakást), jobb hőérzetet biztosít a friss levegő. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.