Menü

Nem MELLékes – figyelemfelhívó fotókiállítás

A Mozsár Kávézóban (Budapest, Nagymező utca 21) nyílt meg szeptember 27-én szombaton a Nem MELLékes című fotókiállítás, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a női mellet érintő betegségekre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára. Ezen kívül a test és lélek harmóniáját, a testi-lelki egészség védelmét, és főként a női öntudat felébresztését célozzák a fényképek.

A fotók pályázat útján gyűltek össze, augusztus 22-éig lehetett pályamunkákat beküldeni a szervezőkhöz, az Európai Nők Szervezetéhez. Nagyon értékes fényképek születtek, amelyeket a nőszervezet facebook oldalán is meg lehet tekinteni – érdemes, és egyben elgondolkodtató. Egyre több olyan akcióról lehet hallani, ahol a női mell a téma, legyen szó akár mellrákról, vagy szoptatásról, nagyon hasznos a szemléletformálás. A képeket tallózgatva megjelenik előttünk a betegség, de a küzdelem érdemessége is. Fiatalok, idősek, lányok és édesanyák, sőt párok láthatóak a képeken, melyek mindegyike nagyon kifejező. Már csak azért is hasznosak a hasonló jellegű felhívások, mert a rák esetén különösen fontos az érzelmek feldolgozása, amelynek jó eszköze lehet a fotóművészet.

A díjazottak megérdemelten nyertek, de bizonyosan nem volt könnyű feladata a zsűrinek, hogy a jobbnál jobb alkotások közül kiválassza az első hármat. Minden képnek láthatóan története van. Hatalyák Zsófia, Laki Krisztina, valamint Spiegel Viktor lettek a nyertesek, és az különös öröm, hogy férfiak pályamunkái is láthatóak voltak. Az ő feladatuk ugyanis különösen fontos az elfogadásban. Sok nőnek elsődleges aggodalma, hogy mit gondol majd a párja a mellműtét után, képes lesz-e elfogadni őt, csökkenti-e majd a szemében azt, hogy mennyire gondolja őt nőiesnek. Csak ezután következik az, hogy önmaguk számára mit jelent testileg és lelkileg a műtét.

Érdemes a fotókat megtekinteni a Mozsárban, vagy legalább a facebook-on – lélekmozgató képeket láthat. 

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.