Menü

Növekszik a naptejek faktorszáma

Gyakorlott napozók észrevehették, hogy szép lassan eltűnnek a korábban még közkedvelt 10-es, 15-ös faktorszámú naptejek az üzletek polcairól. A legnagyobb gyártók már nem is dobnak a piacra ilyen értékekkel bíró fényvédő krémeket. Nyilvánvalóan ez nem véletlen: a napsugárzás erősödik, hamarabb leégünk, és egyre inkább tájékozottak vagyunk a napsugárzás káros hatásaival kapcsolatban.

Korábban az SPF 30-as volt a legerősebb napfényvédő, manapság pedig már az SPF 50-es naptejeket vásárolják a leggyakrabban, de léteznek 70-es és 100-as értékkel bíró naptejeket is a piacon. Helyesen megjelentek a gyermekeknek szánt termékek, amik mindegyike erős faktorszámú. Némely ilyen naptej hátránya lehet a túl sűrű, filmszerű állag, amit nem tud beszívni a bőr. Bár éppen így fejti ki a teljes védő hatását, azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a megfelelő védelem mellett valamilyen szinten hozzá kell szoktatni a gyermekek bőrét a napfényhez.

A napozás és a barnulás szerelmesei nem örülnek a faktorszámok növekedésének, attól tartanak ugyanis, hogy a túl magas faktorszám miatt nem tudnak majd lebarnulni. Ez azonban téves elképzelés, ugyanis csak a bőrön felületet képző naptejek akadályozzák a barnulást, főleg akkor, ha megfelelő minőségű és összetételű termékeket alkalmazunk. A sugárzás erősödésével nekünk is érdemes növelnünk a faktorszámot, a még mindig kapható SPF 6 körüli értékekkel bíró naptejeket már csak napozáshoz szokott, barna bőrre javasolják. A káros sugárzás elleni védelemre azonban nekik is folyamatosan figyelniük kell!

Ráadásul nem minden a faktorszám, a megfelelő használat is fontos: egyrészt időben, még a napon tartózkodás kezdete előtt érdemes gondoskodni a bőrvédelemről, mivel már 10 perc alatt is le lehet égni. A védő hatás pedig csak akkor lesz megfelelő, ha a naptejet elegendő mennyiségben, a bőrünkön egyenletesen eloszlatva használjuk. A vízálló hatás pedig ritkán tökéletes, hosszabb fürdőzés után ajánlott ismét bekenni magunkat és a gyerekeket. Azt pedig nem lehet elégszer megismételni, hogy szánjunk időt az anyajegyek bőrgyógyásszal való ellenőriztetésére!

Fotó:
pixabay.com

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.