Mi is az a GMO?
- Dátum: 2014.05.23., 10:03
- génmódosított élelmiszerek, génmódosított növények, génmódosított termékek, GMO, GMO és EU
A génmódosított élelmiszerekről legutóbb akkor beszélt az egész világ, amikor kiderült, Oroszországban az ilyen eljárással készült termékek előállítását terrorizmusként kezelné és büntetné a helyi parlament.
A GMO a génmódosítás eljárásával készült termékek angol nyelvű rövidítése. Tulajdonképpen egy olyan eljárásról beszélünk, amelynek segítségével az adott élőlény saját génállományát megváltoztatják, esetleg egy másikéval vegyítik.
A kutatók eredetileg azért tartották jó ötletnek a génmódosítást, mert azt gondolták, hogy így ellenállóbb növények, állatok tudnak kifejlődni. Magyarán egy adott növény szárazság és hideg tűrővé válik, és a kártevők is elkerülik. Azt remélték, hogy kevesebb vegyszerre lesz szükség és az időjárási viszontagságok is ezáltal kikerülhetővé válnak. Aztán az évek múlásával kiderült például, a kártevők rezisztensekké váltak, ugyanúgy falatoztak a GMO-s növényekből, mint az eredetiből. S a kutatások arra is rámutattak, az emberi szervezetre sem hat éppen jótékonyan a GMO-s termékek fogyasztása.
A nagy élelmiszergyárak érdeke ezzel párhuzamosan ugyancsak megváltozott. Rájöttek, hogy a GMO-s élőlényekkel új távlat nyílik előttük, speciális, gyorsan előállítható alapanyagokhoz juthatnak jóval kevesebb befektetéssel. A technológia segítségével például megnövelhetik a növény cukor-, vagy keményítő tartalmát, növelhetik benne a fehérjéket.
De vajon normális, hogy ilyen tápanyagok, élelmiszerek kerülnek a tányérunkba? Az egészség károsító hatásai minden területen persze még nem ismertek a GMO-s élelmiszereknek, de annyi bizonyos, a hagyományos mezőgazdasági, illetve a biotermelést nagyban akadályozzák, kiszorítják. Ráadásul ugyanúgy szükség van vegyszerekre, sőt ezek a megbolygatott génekkel rendelkező élőlények bekerülnek a természetes körforgásba, vagyis a természet sokszínűségét is befolyásolják.
Szerencsére hazánkban tilos a génmódosított növények, állatok termesztése, tenyésztése, azonban a sok import cikkel szinte lehetetlen kikerülni a GMO-s táplálékot. Az is érthetetlen, hogy az Európai Unió engedélyezte a GMO-s termékek kereskedelmét, sőt a szója, kukorica, repce esetén a termesztését is. A GMO azonban jóval több kérdést vet fel, minthogy egy kézlegyintéssel elintézzük. Főleg azért, mert inkább kártékony, s nemcsak az embert, de minden más élőlényt negatívan befolyásolhat.
Fotó:
pixabay.com
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.