A gyorskaják függővé tesznek, de harcolunk
Az egészséges táplálkozás követőit, illetve rengeteg mindenki mást is régóta foglalkoztat a kérdés, vajon miért olyan népszerűek a gyorséttermi ételek?
Nyilvánvaló, hogy erre az az egyik válasz, hogy az ok az életvitelben, a divatban, a szokásokban keresendő, és ez valószínűleg igaz is, ugyanakkor ebben más dolgok is szerepet játszhatnak.
Egyes kutatók azt vizsgálták, hogyan érik el a gyorséttermi láncok azt, hogy termékeik „ellenállhatatlanok” legyenek a fogyasztók számára. A vizsgálatokat vezetők arra az eredményre jutottak, hogy bizonyos termékek nemcsak lelki vágyódást, hanem fizikai függőséget is képesek okozni. A népszerű gyorséttermek bravúrosan használják a cukor, a só és a zsír hármasát. Ez a három fő összetevő, amennyiben jól lövik be arányaikat, olyan elegyet alkot, amelynek nagyon nehéz ellenállni. Rendkívül hatékonyan stimulálják az agyat, amely egy idő után, mint egy jó függő, mindent megtesz azért, hogy hozzájusson a következő adagjához.

Gyors, egyszerű, menő és még függővé is tesz? Naná, hogy nehéz ellene védekezni.
Ugyanakkor az is igaz, hogy az elmúlt években rengeteg támadás érte a legnagyobb gyorséttermi láncokat. Elsősorban az egészséges élelmiszerek hiányát, illetve az elhízást kérik rajtuk számon és a sok kritika bizony megragadt az emberek fejében. Bizonyára rengetegen fordultak el (kérdés persze, véglegesen-e) kedvenc helyeiktől. Persze egyelőre szó nincs róla, hogy ezen cégeknek be kelljen zárni kapuikat (hiszen ott van a nem elhanyagolható függőség), de bizonyos változtatásokat kénytelenek voltak eszközölni.
Az egészséges és kielégítő táplálkozás hívei szerint mindez még nagyon kevés, és ennek a vitának egyelőre nem látni a végét. Azt viszont nagyon is jól lehet érzékelni, hogy az emberiség/gyerekek általános népegészségügyi helyzete minként alakul.
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.