Menü

A gyorskaják függővé tesznek, de harcolunk

Az egészséges táplálkozás követőit, illetve rengeteg mindenki mást is régóta foglalkoztat a kérdés, vajon miért olyan népszerűek a gyorséttermi ételek?

Nyilvánvaló, hogy erre az az egyik válasz, hogy az ok az életvitelben, a divatban, a szokásokban keresendő, és ez valószínűleg igaz is, ugyanakkor ebben más dolgok is szerepet játszhatnak.

Egyes kutatók azt vizsgálták, hogyan érik el a gyorséttermi láncok azt, hogy termékeik „ellenállhatatlanok” legyenek a fogyasztók számára. A vizsgálatokat vezetők arra az eredményre jutottak, hogy bizonyos termékek nemcsak lelki vágyódást, hanem fizikai függőséget is képesek okozni. A népszerű gyorséttermek bravúrosan használják a cukor, a só és a zsír hármasát. Ez a három fő összetevő, amennyiben jól lövik be arányaikat, olyan elegyet alkot, amelynek nagyon nehéz ellenállni. Rendkívül hatékonyan stimulálják az agyat, amely egy idő után, mint egy jó függő, mindent megtesz azért, hogy hozzájusson a következő adagjához.

Gyors, egyszerű, menő és még függővé is tesz? Naná, hogy nehéz ellene védekezni.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az elmúlt években rengeteg támadás érte a legnagyobb gyorséttermi láncokat. Elsősorban az egészséges élelmiszerek hiányát, illetve az elhízást kérik rajtuk számon és a sok kritika bizony megragadt az emberek fejében. Bizonyára rengetegen fordultak el (kérdés persze, véglegesen-e) kedvenc helyeiktől. Persze egyelőre szó nincs róla, hogy ezen cégeknek be kelljen zárni kapuikat (hiszen ott van a nem elhanyagolható függőség), de bizonyos változtatásokat kénytelenek voltak eszközölni.

Az egészséges és kielégítő táplálkozás hívei szerint mindez még nagyon kevés, és ennek a vitának egyelőre nem látni a végét. Azt viszont nagyon is jól lehet érzékelni, hogy az emberiség/gyerekek általános népegészségügyi helyzete minként alakul.

Fotó:
pixabay.com

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.