Menü

Zöldek az egészségért

Azt már a biológia órán megtanultuk, hogy a klorofill segítségével alakítják át a növények a napfényt éltető energiává. Ez az anyag tehát rendkívül értékes, de nemcsak a növények, hanem az emberi szervezet számára is.

A klorofill rendkívül hasonló a vér hemoglobin szerkezetéhez, és ugyan hivatalosan nem tartozik a vitaminok közé, azért a legértékesebb anyagok között tartjuk számon.

A klorofill igen erős antioxidáns, természetes méregtelenítő, és antibakteriális hatású.

Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a szervezetben lerakódott méreg- és salakanyagokat könnyedén eltávolítja. Erősíti az immunrendszert, és a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A vérkeringést serkenti, vérképző, vérhígító hatású, sőt enyhíti a vérszegénységet.Optimalizálja a szervezet működését minden szinten.Sok-sok zöld növény fogyasztásával nemcsak eltűnnek a lerakódott salakanyagok, de az emésztőszervi, húgyúti rendellenességeket is megszünteti.

A természetben legnagyobb mennyiségben a petrezselyemben, az árpában, a lucernában, valamint a spenótban, mángoldban fordul elő.

A klorofill elősegíti, gyorsítja a sebek, sérülések, fekélyek gyógyulását, a lábadozás időszakát lerövidíti, energiával tölti fel a szervezetet. Számos betegség ellen is bevethető: például különböző nőgyógyászati, gyulladással járó megbetegedésekkor, bőrbetegségek, középfül-gyulladás esetén is.

Persze nemcsak a zöldekből juthatunk hozzá, hanem már kapszula formában is megvásárolhatjuk. Érdemes körülnézni a piacon és olyat választani, amely egyenletes felszívódást biztosít. Az egyik legtöbb klorofillt tartalmazó növény a búzafű. Csíráztatással, vagy kapszula, por formájában is hozzájuthatunk, a lényeg, hogy fogyasszuk rendszeresen, amit egészségünk rövid időn belül meg fog hálálni. 

Fotó:
pixabay.com

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.