Menü

Lelki eredetű a kóros soványság

A kóros soványság sok fiatal lányt érint. A média által sulykolt vékonyságnak megfelelni bizony nem könnyű és sokan beleesnek abba a hibába, hogy a tévében látott agymosást tekintik valóságosnak és élethűnek. És ezután jön az anorexia.

Nehéz ingerültség nélkül írni, beszélni a média, a televíziók, az újságok által diktált ideális nőképről. A média szerint ugyanis csak akkor lehet valaki szép, csinos, képes előbbre jutni, ha tökéletes alakú, vékony, lapos hasú. Sajnos a legtöbb fiataloknak szóló magazinból az ilyen tucat szépségek néznek vissza, persze talpig sminkben, egy gramm felesleg nélkül és pompás alakkal. A való világ azonban igen messze van ettől. Bizony a fiatalok többsége elhízott, lapos hasat csak elvétve látni, a sportot még hírből sem ismerik, sőt kifejezetten cikinek találják. Most a nagy átlagról beszélek. S azok, akik tájékozatlanok, túlságosan nagy bennük a megfelelési kényszer, vagy egyéb mentális problémával küzdenek, azok bedőlnek az álvilág elvárásainak és kialakulhatnak bennük különböző kényszeres problémák, például folytonos fogyókúrázási kényszer, vagy a túlzott vékonyság iránti vágy.

Az anorexia éppen az ilyen mentális gyengeség miatt kialakuló pszichés betegség. A kórosan soványok testképzavara ijesztő, a hirtelen és állandó fogyás dacára kövérnek látják magukat, Az elhízástól való félelem miatt folyton diétáznak, fogyókúráznak, vagy szinte semmit sem esznek. Az állandó éhezés rémisztő tüneteket okoz. Először folytonos levertség, fáradtság, bágyadtság jelentkezik. Aztán el kezd hullani a haj, a körmök töredezetté válnak. Az éhezés miatt állandó fázékonyság lesz úrrá a betegen. A fogak tönkremennek, kilyukadnak, a csontok is tönkremennek, sőt fiataloknál nem tudnak kellően megerősödni. Emésztési problémák alakulnak ki, főleg székrekedés lesz jellemző. Hormonzavarok, szívműködési zavarok is jelentkezhetnek, a vérnyomás is ingadozóvá válik. Depresszió és mániákusság alakul ki.

Az anorexia jobbára a 12-18 év közötti lányokat érinti, mindössze öt százalékban fordul elő férfiaknál, jobbára homoszexuálisoknál. Amikor kialakul legtöbb esetben csak orvosi segítséggel lehet leküzdeni. Pszichológus és dietetikus beavatkozásával a felmérések szerint a betegek hetven százaléka képes a gyógyulásra.

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.