Menü

Az agyunk és az ő titkai

Agyunk működésének, jellegzetességeinek kutatása az egyik legérdekesebb tudományág. A kutatók mindig felfedeznek valami izgalmasat, és egyúttal azt is, hogy milyen keveset tudunk saját elménkről.

Azt például régóta tudjuk, hogy agyunk szelektál a bejövő információk között, azaz kiválasztja és beosztja nekünk azt, ami „szerinte” a leglényegesebb számunkra. Nem csoda, ha nem szűrné az ingereket, valószínűleg abba gyorsan beleőrülnénk, hiszen környezetünk rengeteg információval bombázza agyunkat.

Ezt a folyamatot ismerjük, azt azonban még csak most kezdik kapizsgálni a kutatók, hogy a kiszűrt ingerek nem vesznek kárba. Tudatunk alatt elraktározzuk az információkat, amelyek hatnak ránk, cselekedeteinkre, viselkedésünkre, magatartásunkra. Kísérletek sora bizonyítja, hogy a kutatók által képeken, videó felvételeken elrejtett információk befolyásolnak minket. Ezek a vizsgálatok ugyanakkor még gyerekcipőben járnak, a jelenség részleteit még nem ismerjük, és nem, vagy csak tudjuk befolyásolni a dolgot.

Agyunk tehát részben „önállóan” működik, azaz nem tudatosul bennünk az, amit elménk elindít, meghatároz, „gondol”. A tudományág tele van rejtélyekkel, amelyek nem csupán a kutatókat, hanem az átlagembert is érintik, hiszen mindennapjainkat befolyásoló, izgalmas területről van szó.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?