Menü

Politikai manipuláció

Választások előtt, politikai kampányok ideje alatt különösen aktuális a manipuláció „művészete”. A politikai kommunikációban ilyenkor különösen erőteljes a manipuláció szerepe, átlagemberként nehéz kiigazodni és védekezni a hatalomszerzésért folyó játszmák sűrűjében.

Persze a legtöbb ember a hétköznapok szintjén is használja a manipuláció eszközeit. Ha valakit rá szeretnénk venni valamire, érveléssel vagy csábítás útján is próbálkozhatunk, de a befolyásolás ezen módszerei kevésbé hatékonyak. A manipuláció lényege, hogy akaratunkat, célunkat nem egyenes módon visszük véghez, hanem bábuként, eszközként használva másokat a megtévesztés gyakorlatát alkalmazzuk.

A manipuláció szerepe a hatalom megszerzésében és fenntartásában végig jelen van a történelem során, csak miközben például a közvetlen erőszak szerepe már leértékelődött, a manipuláció minőségileg robbanásszerűen megváltozott.

Természetesen erkölcsi szempontok mentén teljesen parttalan értékelni a politikai kommunikációkat. Ha ezen az úton próbálkozunk, akkor hamar tehetetlennek érezhetjük magunkat, és szinte bizonyosan a manipuláció áldozataivá válunk. A politikában ugyanis (akár tetszik, akár nem) minden megengedett, ami a magánéletben erkölcsi vétségnek számít. De gyakran a politikai manipulációnak az az első célja, hogy erkölcsi, világnézeti és világszemléleti síkokon érje el, majd győzze meg az embereket.

Egyéni szinten lehetünk tudatosabbak és kritikusabbak a manipulációkkal szemben, bár nem biztos, hogy megtapasztaljuk a leleplezés felszabadító erejét, de elérhetjük, hogy érzelmi szinten kevésbé váljunk kiszolgáltatottá, befolyásolhatóvá.

Azonban az ellenállásnak létezik spontán módja is. Bár a hatalom igyekszik befolyással lenni az informális kommunikációs csatornákra is, valójában a pletykák, híresztelések, városi legendák világa nem kontrollálható, az ezen a szinten megfogalmazódó, kifejezésre jutó vélemények kevésbé kiszámíthatóak, logikusak és ez által kevésbé is manipulálhatóak.

Fotó:
pixabay.com

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.