Menü

Házi praktikák: Természetes vízkőoldó

A vegyszermentes háztartásból nem hiányozhat a citromsav, amely biológiailag könnyen lebomló vegyület és mindenféle felületen, anyagon hatásos vízkőoldó, remek tisztítószer.

A citromsavat még a nagymamám is gyakorta használta, amíg meg nem fertőzték a televízióban látott reklámok. Becsületére legyen mondva, jó néhány csodaszert kipróbált, ám egy nap azt mondta, inkább visszatér a jól megszokott, bejáratott szereihez, mert azok nem vegyszerszagúak és tized annyiba kerülnek, mint az agyon ajnározott, bolti vegyszerek. Így ismerkedtem meg a citromsavval.

A citromsav és fehér, kristályos anyag, amely enyhén savas kémhatású. E tulajdonsága miatt remek vízkőoldó. Nagyon jó, hogy mindenféle felületen hatásos, legyen szó műanyagról, fémről, vagy üvegről. A kávéfőzőgépet (vagy teafőzőt), sőt a vízforralót is ezzel tisztítjuk, mert egyrészt szépen feloldja a lerakódásokat, másrészt pedig nem hagy maga után olyan kellemetlen, erős szagot, mint az ecet. Pontosabban semmilyen szagot sem hagy maga után, és ez a kávéfőző esetében nagyon fontos kérdés.

A citromsav egyébként természetes formában számtalan savanykás gyümölcsben, zöldségben megtalálható. A ribizliben, a málnában, a szederben, vagy a sóskában nagy mennyiségben van jelen. De a citrusfélékben is megtalálhatjuk, sőt a félig érett citromból vonják ki és állítják elő a kristályos formáját is.

Vízzel is oldhatjuk, így remek folttisztítót és fehérítőt kapunk. A szőnyegekből a makacs foltokat, vagy a gyerekruhákból a kivehetetlennek tűnő főzelék- és gyümölcsfoltokat alaposan dörzsöljük be vele, hagyjuk állni egy negyedórát, majd meleg vízzel (60 fokon) mossuk ki a ruhaneműt, vagy öblítsük át meleg vízzel a szőnyeget.

A citromsavat sokan természetes tartósítószerként is alkalmazzák, befőzéskor, lekvárok, savanyúságok esetén.

Fotó:
pixabay.com

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?