Menü

Emberi fogyasztásra nem alkalmas

  • Dátum: 2014.03.14., 12:58

A minap az egyik Penny Marketben citromot szerettem volna vásárolni. A gyümölcsökhöz közeledve hatalmas felirat fogadott: a citrom héja emberi fogyasztásra nem alkalmas. Végre, akadt egy hely, ahol ezt felvállalták, de sajnos sok helyen nem a vásárlók egészségét nézik és mindenféle szennyet képesek lennének rásózni az arra járókra.

Ne legyenek illúzióink: gyakorlatilag mindenütt vegyszerezett, különböző permetszerekkel kezelt gyümölcsöt árulnak. A bio, vagy kezeletlen citrom, olyan ritka, mint a fehér holló. A piacon az egyik ismerős kofánál kezeletlen citrom után érdeklődtem, aki azt mondta, ilyennel csak Olaszországban találkozott, s ha be is tudja szerezni, az jóval drágább lesz, mint a mindenütt kapható társai.

A citromban, vagy úgy is fogalmazhatnánk, az összes déli gyümölcsben egy 2007-es felmérés szerint kimutathatóak különböző vegyszermaradványok. De miért is?

Míg ezek a finomságok ideérnek Európa közepére, ha még a közeli Dél-Olaszországból, vagy Spanyolországból érkeznek is, addig bizony könnyen megpenészesedhetnek. Ezt szeretnék meggátolni, ezért különböző gombaölő szereket tartalmazó permettel, később viasszal kezelik őket. Ráadásul szükségük van egyéb növényvédő szerekre is, így ezek hatása később összeadódhat.

Arra vonatkozó pontos adataink még nincsenek, ezek a vegyszerek milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre, azonban az állatkísérletek önmagukért beszélnek. Sok esetben akár rákos megbetegedéseket, pajzsmirigy, vese bántalmakat, erős bőrirritációt, ekcémát okozhatnak. Ezek mindenképpen óvatosságra intik az egyszeri, ám tudatos vásárlót.

Ha mindenképpen szükségünk van a déli gyümölcsökre, a citromra, vagy banánra, akkor is alaposan mossuk meg, mielőtt megpucolnánk. Ha a héját szeretnénk felhasználni a citromnak, narancsnak, akkor inkább almaecetes vízbe áztassuk be, majd folyóvízzel jól dörzsöljük meg, utána pedig ismét mossuk át. Így a vegyszerek nagy részét el lehet távolítani, ám amit a gyümölcshús már magába szívott, azt nem. Alkoholos áztatás sem segít, ráadásul ezek a szerek mind alkoholban jól oldódnak.

Tartsuk mindig szem előtt, amit nem látunk, az attól még ott van a citrom és narancs héján is, ezért a gyerekek kezébe inkább ne adjuk ezeket a gyümölcsöket. Törekedjünk rá, hogy minél kevesebb ilyet fogyasszanak a kicsik, előzzük meg a bajt.

Fotó:
pixabay.com

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.