Emberi fogyasztásra nem alkalmas
- Dátum: 2014.03.14., 12:58
A minap az egyik Penny Marketben citromot szerettem volna vásárolni. A gyümölcsökhöz közeledve hatalmas felirat fogadott: a citrom héja emberi fogyasztásra nem alkalmas. Végre, akadt egy hely, ahol ezt felvállalták, de sajnos sok helyen nem a vásárlók egészségét nézik és mindenféle szennyet képesek lennének rásózni az arra járókra.
Ne legyenek illúzióink: gyakorlatilag mindenütt vegyszerezett, különböző permetszerekkel kezelt gyümölcsöt árulnak. A bio, vagy kezeletlen citrom, olyan ritka, mint a fehér holló. A piacon az egyik ismerős kofánál kezeletlen citrom után érdeklődtem, aki azt mondta, ilyennel csak Olaszországban találkozott, s ha be is tudja szerezni, az jóval drágább lesz, mint a mindenütt kapható társai.
A citromban, vagy úgy is fogalmazhatnánk, az összes déli gyümölcsben egy 2007-es felmérés szerint kimutathatóak különböző vegyszermaradványok. De miért is?
Míg ezek a finomságok ideérnek Európa közepére, ha még a közeli Dél-Olaszországból, vagy Spanyolországból érkeznek is, addig bizony könnyen megpenészesedhetnek. Ezt szeretnék meggátolni, ezért különböző gombaölő szereket tartalmazó permettel, később viasszal kezelik őket. Ráadásul szükségük van egyéb növényvédő szerekre is, így ezek hatása később összeadódhat.
Arra vonatkozó pontos adataink még nincsenek, ezek a vegyszerek milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre, azonban az állatkísérletek önmagukért beszélnek. Sok esetben akár rákos megbetegedéseket, pajzsmirigy, vese bántalmakat, erős bőrirritációt, ekcémát okozhatnak. Ezek mindenképpen óvatosságra intik az egyszeri, ám tudatos vásárlót.
Ha mindenképpen szükségünk van a déli gyümölcsökre, a citromra, vagy banánra, akkor is alaposan mossuk meg, mielőtt megpucolnánk. Ha a héját szeretnénk felhasználni a citromnak, narancsnak, akkor inkább almaecetes vízbe áztassuk be, majd folyóvízzel jól dörzsöljük meg, utána pedig ismét mossuk át. Így a vegyszerek nagy részét el lehet távolítani, ám amit a gyümölcshús már magába szívott, azt nem. Alkoholos áztatás sem segít, ráadásul ezek a szerek mind alkoholban jól oldódnak.
Tartsuk mindig szem előtt, amit nem látunk, az attól még ott van a citrom és narancs héján is, ezért a gyerekek kezébe inkább ne adjuk ezeket a gyümölcsöket. Törekedjünk rá, hogy minél kevesebb ilyet fogyasszanak a kicsik, előzzük meg a bajt.
Fotó:
pixabay.com
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.