Menü

Biciklivel Budapesttől a Balatonig

Az Új Széchenyi Terv keretein belül épülne meg a fővárostól a Balatonig tartó kerékpárút, amely már régóta dédelgetett álma a hobbi és profi kerékpáros társadalomnak.

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint legkésőbb 2020-ra megépülhet és addigra már használatba is vehetik a bringások a Budapesttől Balatonig tartó kerékpárutat.

Jelenleg még csak a tervezés szintjén áll a dolog, azonban az Európai Unió finanszírozásából hamarabb megépülhet, mint azt gondolnánk.

A hírek szerint jelenleg hatféle útszakasz szerepel a tervek között. Három variáció létezik Budapesttől Székesfehérvárig, s onnan szintén három a Balatonig.

A fővárostól az A jelű út Budaörs/Törökbálint érintésével haladna Biatorbágy, majd Etyek felé, ahol Alcsútdoboz, Vértestarcsa, Lovasberény, Sukoró, Pákozd települések érintésével haladna Székesfehérvár felé.

A B jelzésű útvonal szerint Etyek után Gyúró felé térne el az út, s onnan haladna majd Fehérvár felé.

A C jelzésű útvonalat pedig gyakorlatilag a 7-es út mellett építenék ki, ami egy kicsit benzingőzössé tenné a kerékpárosok közlekedését, azonban ez a szakasz a legrövidebb és a legolcsóbb változatot jelentené.

Fehérvár után az F jelű út folytatódna a 7-es út mentén, ami összesen 120 kilométer megtételét jelentene a bringásoknak.

A D jelzésű szakasz a Balaton északi partján érne véget, Fehérvárról Sárszentmihály felé vezetne, onnan pedig Nádasdladány után Berhida következne, innen pedig Fűzfő már csak egy köpésre van.

Az E jelű út a Fehérvár-Nádasdladány között változatlan az eddigiekhez képest, s onnan Polgárdi után Füle, Balatonfőkajár és Balatonakarattya lenne a zárás.

A tervek szerint a bringaút legalább olyan széles lenne, hogy három kerékpáros könnyedén elférjen majd egymás mellett. Természetesen elkülönített, szilárd burkolatú utat építenének, amely figyelembe veszi a kapcsolódó infrastruktúrákat is. Harminc kilométerenként élelem szerzési lehetőség, ötven kilométerenként szállás, 150 kilométerenként pedig közösségi közlekedési lehetőség után nézhetnek az úton közlekedők.

További információ még, hogy nem lesz hat százalékosnál meredekebb emelkedője, ami azt jelenti, a hobbisták, az amatőrök számára is teljesíthetővé válik az út.

Fotó:
pixabay.com

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.